297 przepisów na życie w radości, bez zmęczenia i chorób, na wyśmienity apetyt i wspaniały sen, a także na niezawodną pamięć, a także niewpadanie w gniew i perfekcyjny humor. Książka składa się z części opisowej odnoszącej się do filozofii, a także części zawierającej przepisy i wskazania dotyczące chorób.
Ohsawa adaptuje greckie słowa "macro", czyli szerokie, długie oraz "bios" - życie, żeby nazwać wypracowaną poprzez siebie metodę osiągania zdrowia, szczęścia i harmonii. Opiera się ona na starożytnych koncepcjach "jin" i "jang", które zostały pogłębione poszukiwaniami w dziedzinie biologii, chemii i medycyny oraz na ich funkcjonalnym zaimplementowaniu.
Książka składa się z części opisowej odnoszącej się do filozofii, a także części zawierającej przepisy i wskazania dotyczące chorób. Kuchnia makrobiotyczna jest kuchnią prostą, ale wymagającą uwagi - nic nie stoi na przeszkodzie, by przyrządzić makrobiotyczny kapuśniak, makrobiotyczne pierogi czy smaczny żurek.
Powyższy opis pochodzi od wydawcy.