Kartofle są jedną z najużyteczniejszych i najbardziej upowszechnionych roślin tak w ogólności w Europie, jako także i w naszym kraju w szczególności. Nieodrzeczy więc będzie przysłużyć się naszemu krajowi książką, nie wielką co do objętości, ale zalecającą się tem,wszystkiego stanu i majątku gospodarz lub gospodyni, chociażby z kądinnąd wiadomości ich niezbyt rozległe były, może się w krótkim czasie prosto i z zadowolnieniem obznajomić z nieskończonem mnóstwem wykorzystywania z tego produktu, a tem samem niepokaźnym bardzo kosztem ulepszyć istotnie swoje domowe gospodarstwo.
sporo znajduje się książek u wszelkich prawie narodów, traktujących z mniejszą lub pokaźniejszą dokładnością o tym przedmiocie. W polskim atoli języku, ile nam wiadomo, wyjątkowo mało, albo wcale nikt w tym już uprawiał.
Historycznie jednak dowieść się to nie da. Właściwa zasługa przeniesienia ich do Europy, należy bez wątpienia znanemu anglikowi, admirałowi Franciszkowi Drake. Poznał on je najprzód r. 1578, na południowem morzu, badź przy jakiem wylądowaniu w Peru samem, bądź też na jakich innych w pobliżu leżących wyspach; a ile one znaczą, przekonał się w nie jednym zaraz kłopocie, w jaki nieraz wpadał z swoją okrętową czeladzią.
Najprzód przywiózł je w swoim powrocie do Wirginii dokąd przybył 1585 roku, i gdzie się również zaraz o ich rozmnożenie postarał. Następującego 1586 roku puścił się z Wirginii do Anglii i przywiózł także kartofle ze sobą.
Co było przyczyną iż Wirginię za ich ojczyznę miano, gdy one tymczasem w Wirginii z pokaźniejszą się trudnością i mniejszym wydatkiem. Powyższy opis pochodzi od wydawcy.