Tym razem Iwan Nieumywakin opowiada o prozdrowotnych właściwościach
grzyba herbacianego, znanego także pod nazwą KOMBUCHA.
Tak naprawdę nie jest to pojedynczy organizm,oryginalny pakiet
żyjących w symbiozie grzybów drożdżowych i bakterii kwasu octowego. W
wyniku dwóch procesów fermentacji otrzymujemy błogi w smaku,
orzeźwiający i zdrowy napój. Stanowi on źródło wielu cennych enzymów
i witamin, będących produktami przemiany materii mikroskopijnych
mieszkańców kolonii. Co więcej, w wyciągu obecne są substancje
antybiotyczne, które działają zabójczo nawet na gronkowca złocistego,
dur brzuszny, pneumokoki, czerwonkę i krztusiec, co potwierdzono we
wschodnich instytutach naukowych.
Kombucha znana jest od starożytności i występuje pod wieloma nazwami.
Pierwsze wzmianki o niej pojawiły się w chińskich zapiskach z V w. N.e.
Już wtedy służyła zdrowiu cesarzy Chin. Grzybek wyjęty z roztworu
przypomina meduzę, stąd jego naukowa nazwa – meduzomyceta. Analogicznie
produkowany przez niego naturalny antybiotyk nazwano meduzyną.
ISBN: 9788362185290
Kod paskowy: 9788362185290
Autorzy: Nieumywakin Iwan
Rok wydania: 2018
Kod wydawcy: 31090
liczba stron: 146
Oprawa: Miękka
PKWiU: 58.11.1
Format: 13.7x19.6
Głębokość (mm): 7
Waga: 0.145
Języki: polski
Grupa towarowa: Książka