Dociekliwy geek w kuchni nie uraduje się prostym odtwarzaniem gotowych przepisów z czyjegoś bloga. Będzie drążyć, zastanawiać się, popróbuje eksperymentów. Być może da się ponieść intuicji albo postara się uzyskać zaskakujące połączenie smaków i zapachów.
Tak pojmowana kuchnia staje się miejscem niezwykłym, gdzie nauka harmonijnie łączy się ze sztuką, przyjemność ze zdrowiem, a poszczególne detale przepisu uzyskują specjalne znaczenie. Niezależnie od tego, czy chcesz zrobić proste naleśniki, czy przygotować wyszukane danie, które zniewoli gości, postaw na subtelne połączenie prawideł fizyki i chemii ze szczyptą artystycznej improwizacji!
Ta książka jest drugim, poszerzonym i uzupełnionym wydaniem przewodnika po kuchni dla geeków. Odnajdziesz tu dużo przydatnych informacji, inspiracji i zadziwiających ciekawostek. W każdym rozdziale znalazły się przepisy kulinarne, propozycje eksperymentów oraz informacje wprost od badaczy, naukowców i wspaniałych szefów kuchni.
Dowiesz się, jakie procesy zachodzą w najróżniejszych temperaturach pieczenia i gotowania, jak zrobić nieprzeciętne kruche ciasto i dlaczego warto postawić na sezonowość. Nie zabrakło wskazówek, dzięki którym będziesz gotować nie tylko pysznie, lecz i zdrowo!
Dzięki własnej ciekawości i chęci eksperymentowania i niepokaźnej pomocy tej książki momentalnie odkryjesz, jak niezwykłym, fascynującym, magicznym i... Nieodparcie przyjemnym miejscem jest Twoja kuchnia!
W tej książce między innymi: przepisy na samotną szybką kolację i wystawne przyjęcie przydatne dane o wyposażeniu kuchni i poszczególnych produktach co się dzieje podczas gotowania, pieczenia, duszenia, smażenia co wpływa na wrażenia smaku i zapachu karmelizacja cukru, sztuczki z szybkowarem, technologia sous vide i inne Kuchnia? Badaj, eksperymentuj, pytaj - i ciesz się!
Powyższy opis pochodzi od wydawcy.