Książka demonstruje przełomową teorię rzucającą nowe światło na zagrożenia ukryte w produktach roślinnych, które uważamy za zdrowe. Wszyscy dobrze wiedzą, że warzywa i owoce to samo zdrowie. Wszyscy też słyszeli o glutenie – białku znajdującym się w pszenicy, które jest przyczyną poważnych dolegliwości z celiakią na czele.
W Roślinnym kłamstwie doktor Steven Gundry ujawnia, że gluten to zaledwie jedno z wielu toksycznych białek roślinnych występujących pod nazwą lektyn. Lektyny znajdują się nie tylko w ziarnach, ale też w produktach bezglutenowych uchodzących za zdrowe, w tym w wielu warzywach i owocach, orzechach i produktach mlecznych.
Zawarte w nasionach, ziarnach, skórkach i liściach roślin zostały zaprojektowane tak,chronić je przed drapieżnikami, w dodatku przed ludźmi. Po spożyciu wywołują one wariant chemicznej walki w ciele człowieka, powodując reakcje zapalne, które odpowiadają za tycie i poważne schorzenia.
Dlatego dieta oparta na produktach roślinnych jest często nieskuteczna, ma nietrwałe efekty, a mimo jej stosowania pojawiają się bóle głowy, nadciśnienie, zaburzenia trawienia i niemało innych dolegliwości.
Dzięki tej książce dowiesz się, które produkty roślinne są zgubne, które możesz spożywać w niewielkich ilościach i jak przygotowywać warzywa i owoce tak, by nie szkodziły twojemu zdrowiu. Wyszukasz w niej także całkowitą listę żywności zawierającej lektynę, produktywny plan żywieniowy oraz przepisy na pyszne dania, dzięki którym poprawisz pracę jelit, osiągniesz doskonałą wagę i pozbędziesz się uporczywych dolegliwości.
Tytuł Roślinne kłamstwo. Dlaczego pozornie zdrowe owoce i warzywa mogą być szkodliwe dla zdrowia wyd. 2022 Autor Dr Steven R. Gundry Tłumacz Juliusz Poznański Wydawnictwo kobiece EAN 9788383210650 ISBN 9788383210650 Kategoria Kuchnia,diety\Inne liczba stron 456 Rok wydania 2022 Oprawa Miękka ze skrzydełkami Wydanie 2