Czy rozmowa na temat tak pospolitej rośliny jak RUMIANEK może wydać się atrakcyjna$831 Odpowiedź na to pytanie pozostawimy PAŃSTWU. Niemniej jednak, nie mamy żadnych wątpliwości, że ta rozmowa przyniesie korzyści, ponieważ nawet ci, którzy posiadają niewielką wiedzę na temat ziół, znajdą tutaj precyzyjne dane, na przykład: - jak odróżnić rumianek pospolity od rumianku bezwonnego - niektóre szczegóły dotyczące przepisów i sposobów parzenia - stare przepisy ze spiżarni znachorów - dużo przepisów z rumiankiem W wielu podręcznikach na temat roślin leczniczych napisano:,,20 g suszonych kwiatów zalać 200 g wrzącej wody, gotować przez 5 minut i pozostawić na 4 godziny." Gotowanie rumianku jest nie tylko niechciane, ale wręcz nie wolno tego robić, zwłaszcza poprzez pięć minut, ponieważ główny element aktywny, chamazulen, błyskawicznie się w nim rozpada.
To właśnie jego obecność odróżnia rumianek apteczny od innych nieleczniczych odmian. Przykładem jest rumianek bezwonny o zielonkawych kwiatach bez płatków, który przybył do nas z Kanady. W niektórych przypadkach używany jest on do celów leczniczych, lecz nie ma chamazulenu.
Rumianek należy parzyć jak herbatę albo podgrzewać w gorącym piekarniku, nie gotując. Dodatkowo dawka wyszczególniona w przepisie jest wątpliwa. Jeśli się nią sugerować i odmierzyć 20 g suszonych kwiatów na wadze, wtedy 200 g wrzącej wody wystarczy zaledwie na ich zamoczenie.
O gotowaniu przez pięć minut możemy zapomnieć - papka murowana! Zwyczajowo w szklance wrzątku parzy się małą łyżeczkę rumianku, odstawia się ten napar na godzinę w ciepłe miejsce, i następnie pije się jeszcze gorący napar.
Co ważne, napar przygotowuje się zawsze na świeżo. Wywary z niego stosowano przeciwko zapaleniu przewodu pokarmowego i jako środek napotny przy przeziębieniu. Rumianek był także używany jako środek żółciopędny,głównie przeznaczony był do płukania, przemyć i okładów.
W podręcznikach ludowych uzdrowicieli tamtych czasów znajduje się taki przepis:,,Komu dokucza ból gardła, niech weźmie szklankę chudego mleka, szklankę wody i po jednej szczypcie rumianku, kwiatu lipy i czarnego bzu - wszystko wymieszaj, zagotuj, przecedź poprzez szmatkę, schłodź i pij zamiast herbaty.