Hipercholesterolemia | fason życia | Dieta | Leczenie, jest uaktualnionym wydaniem książki "Dieta w hipercholesterolemii" W obecnym wydaniu przedstawiono i szczegółowo omówiono:
Najnowsze wytyczne Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego (ESC) i Europejskiego Towarzystwa Miażdżycowego (EAS) dotyczące leczenia zaburzeń lipidowych, w tym hipercholesterolemii. W oparciu o te wytyczne opracowano dużo tabel podających m.in., jaki wpływ ma modyfikacja poszczególnych komponentów stylu życia na obniżenie stężenia cholesterolu we krwi; cele leczenia niefarmakologicznego posiadające na celu zmniejszenie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych; jakie zmiany w diecie wiążą się z rzadszym występowaniem incydentów sercowo-naczyniowych.
Specjalny rozdział poświęcono stanowisku ESC i EAS odnośnie suplementów i żywności poręcznej wspomagających leczenie dyslipidemii. Zostały omówione: fitosterole, monakolina i czerwony sfermentowany ryż, błonnik pokarmowy, białko soi, polikozanol, berberyna, nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega3. Przedstawiono także stanowisko grupy ekspertów wsparte przez Sekcję Farmakoterapii Sercowo-Naczyniowej Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego dotyczące miejsca standaryzowanej kompozycji polifenoli z bergamoty w terapii dyslipidemii, a także jej innego potencjalnego wykorzystania w praktyce klinicznej.
Omówiono najważniejsze zagadnienia podane w wytycznych Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego (ESC) dotyczących kardiologii sportowej i ćwiczeń fizycznych u osób z chorobami układu krążenia. Przedstawiono specjalne uwagi ESC dotyczące ćwiczeń dla osób z otyłością, nadciśnieniem tętniczym, dyslipidemią albo cukrzycą i dla osób starszych.
Dużą wartością jest przedstawienie w formie graficznej opracowanego specjalnie na potrzeby tej publikacji Talerza diety w hipercholesterolemii i jego omówienie.
Najnowsze wytyczne Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego (ESC) i Europejskiego Towarzystwa Miażdżycowego (EAS) dotyczące leczenia zaburzeń lipidowych, w tym hipercholesterolemii. W oparciu o te wytyczne opracowano dużo tabel podających m.in., jaki wpływ ma modyfikacja poszczególnych komponentów stylu życia na obniżenie stężenia cholesterolu we krwi; cele leczenia niefarmakologicznego posiadające na celu zmniejszenie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych; jakie zmiany w diecie wiążą się z rzadszym występowaniem incydentów sercowo-naczyniowych.
Specjalny rozdział poświęcono stanowisku ESC i EAS odnośnie suplementów i żywności poręcznej wspomagających leczenie dyslipidemii. Zostały omówione: fitosterole, monakolina i czerwony sfermentowany ryż, błonnik pokarmowy, białko soi, polikozanol, berberyna, nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega3. Przedstawiono także stanowisko grupy ekspertów wsparte przez Sekcję Farmakoterapii Sercowo-Naczyniowej Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego dotyczące miejsca standaryzowanej kompozycji polifenoli z bergamoty w terapii dyslipidemii, a także jej innego potencjalnego wykorzystania w praktyce klinicznej.
Omówiono najważniejsze zagadnienia podane w wytycznych Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego (ESC) dotyczących kardiologii sportowej i ćwiczeń fizycznych u osób z chorobami układu krążenia. Przedstawiono specjalne uwagi ESC dotyczące ćwiczeń dla osób z otyłością, nadciśnieniem tętniczym, dyslipidemią albo cukrzycą i dla osób starszych.
Dużą wartością jest przedstawienie w formie graficznej opracowanego specjalnie na potrzeby tej publikacji Talerza diety w hipercholesterolemii i jego omówienie.
Tytuł Hipercholesterolemia Autor Aleksandra Cichocka Wydawnictwo MEDYK EAN 9788366866157 ISBN 9788366866157 Kategoria Literatura, Zdrowie liczba stron 136 Format 240x179 mm Rok wydania 2022