Kolejna książka z serii Ocalić od zapomnienia poświęcona jest tradycjom polskiego stołu i spiżarni.znajdziemy w niej charakterystykę konwencjonalnych polskich produktów spożywczych, tzn. Takich, które posiadają wielopokoleniowa historie i niekiedy są jeszcze tworzone na małą skalę w gospodarstwach domowych lub niewielkich zakładach wytwórczych. Produkty takie są fundamentem pożywienia i tradycji kulinarnych. W książce znajdują się oczywiście dodatkowe całość przepisy na wybrane potrawy staropolskie: chleb, żur, pierogi, gołąbki, nalewki, ciasta.Odrębny rozdział autorka poświęciła przetwórstwu domowemu i zapasom, które były świadectwem gospodarności i sztuki kulinarnej pani domu. Wyszukamy także przykładowe staropolskie jadłospisy. Książka może być wręcz poradnikiem dla każdej gospodyni, dla której pokaźna jest tradycja. Obecnie przywoływane z przeszłości technologie, tradycyjne produkty, przepisy i potrawy to prawdziwe skarby, które staja się chlubą korzystnej ambitnej kuchni domowej, oryginalnej restauracji, a choćby wizytówka regionu. Książka, jak wszystkie pozostałe z tej serii, jest nad wyraz bogato ilustrowana.
Autorzy: Ogrodowska Barbara
EAN: 9788377582930
Format: 20x20 cm
ilość stron: 360
ISBN: 9788377582930
Oprawa: twarda
Rok wydania: 2012
Wydawnictwo: Muza
Autorzy: Ogrodowska Barbara
EAN: 9788377582930
Format: 20x20 cm
ilość stron: 360
ISBN: 9788377582930
Oprawa: twarda
Rok wydania: 2012
Wydawnictwo: Muza