TA KSIĄŻKA WZIĘŁA SIĘ Z NIEZGODY. Niezgody z twierdzeniem, że każda wódka smakuje równie, iż na próżno szukać w niej jednostkowego charakteru. Nieprawda! Każda ma swój aromat, aromat, fakturę. Są wódki bezkompromisowe, pikantne, słodkie i gładkie jak miód... Autorzy biorą na warsztat kilkadziesiąt gatunków polskich wódek czystych – degustują i dobierają do nich najkorzystniejsze potrawy. Testują zaskakujące połączenia, obalając przekonanie, że dobra zakąska to jedynie ogórek i śledź. Pomiędzy wódką a zakąską to coś więcej niżeli książka kulinarna. To rzecz o historii i współczesności polskiej wódki (prawdziwa, bez ściemy!), sekretach produkcji i sztuce degustacji – ukazująca, że ten napój, choć tak powszechny, jest w gruncie rzeczy całkiem nieznany. Aleksander Baron – szef
kuchni młodego pokolenia, restaurator, współwłaściciel warszawskiej restauracji Solec 44, w której eksploruje granice kuchni polskiej, odświeża dawne przepisy i redefiniuje klasykę. Autor bestsellerowej książki Kiszonki i fermentacje. Łukasz Klesyk – dziennikarz kulinarny i alkoholowy, ekspert od alkoholi potężnych, które zawodowo degustuje i opisuje od kilkunastu lat. Członek honorowy The Scotch Malt Whisky Society. Redaktor i felietonista, pisze m.in. Do magazynów „Wino" i „Whisky". Wódka jest naszym alkoholem narodowym. Ale, gdy chcemy o niej opowiedzieć, okazuje się, iż wiemy tak mało. Smak, nuty zapachowe, temperatura, gatunki? Baron i Klesyk spieszą na ratunek. M O N I K A B R Z Y W C Z Y, redaktor naczelna magazynu „Usta" Szukając Świętego Graala, w kieliszku i na talerzu, autorzy kilka razy ocierają się o doskonałość. Kto miałby zrobić to lepiej jak nie ci dwaj giganci smaku? G I E N O M I E N T K I E W I C Z, promotor naturalnych smaków
ISBN: 9788381031073
Kod paskowy: 9788381031073
Autorzy: Baron Aleksander, Klesyk Łukasz
Wydanie: 1
Rok wydania: 2017
Kod wydawcy: 25942
liczba stron: 320
Oprawa: Twarda
PKWiU: 58.11.1
Format: 16.9x24.2
Głębokość (mm): 29
Waga: 0.71
Języki: polski
Grupa towarowa: Książka