40 posiłków o sporej gęstości odżywczej, poprawa stanu odżywienia, szybsza odbudowa komórek uszkodzonych podczas chemioterapii i radioterapii
Coraz częściej zadawane są nam, dietetykom, pytania rodzaju: jak odżywiać osobę obciążoną nowotworem, będącą podczas leczenia, niejednokrotnie wyniszczoną licznymi zabiegami, terapiami, jaką technologię kulinarną wykorzystać, jakie produkty będą najistotniej regenerowały organizm, co w przypadku przeróżnych dolegliwości? Przygotowaliśmy więc dla osób będących podczas leczenia onkologicznego, osób opiekujących się chorymi na nowotwór kilka zdrowych pomysłów na potrawy, które według naszych pacjentów są uważane za najszczególniej sycące, smakowite, a według nas za najszczególniej odżywcze i regenerujące.
niezwykle ważne u pacjenta jest to,dobrze odżywiał się jeszcze po zakończeniu leczenia co także może zmniejszać ryzyko wznowy choroby.
Posiłki z niniejszej publikacji oparte są na produktach, które pomogą uniemożliwiać utracie masy mięśniowej, obniżyć dolegliwości pojawiające się podczas i po leczeniu, ograniczyć powikłania/skutki uboczne leczenia, dostarczyć potrzebnych elementów odżywczych, zapobiegać niedożywieniu, wzmocnić siły fizyczne i psychiczne.
Jakie mogą być następstwa niedożywienia wynikające z choroby:
- zmniejszenie produkcji białek
- spadek odporności
- ubytek masy kostnej
- osłabienie siły mięśniowej
- wzrost częstości zakażeń
- zaburzenia gospodarki wodno-elektrolitowej
- zaburzenia układu sercowo-naczyniowego i oddechowego
- zaburzenie wydzielania enzymów trawiennych
- gorsze gojenia ran
- zwiększona śmiertelność
- wyniszczenie nowotworowe pogarsza wyniki leczenia
Pożywienie powinno być traktowane jak lekarstwo.
Mamy nadzieję, że dzięki tym propozycjom posiłki będą pokaźnie smaczniejsze, najróżniejsze, bez monotonii w diecie, pomocne i efektywne w codziennej walce z chorobą.
Co gromadzi ebook:
- Kilka ważnych wskazówek związanych z żywieniem dla większości osób z chorobami onkologicznymi i osób zajmujących się przygotowywaniem posiłków w chorobie nowotworowej
- postępowanie przy zaparciach, biegunkach, nudnościach i wymiotach.
- Dania główne (śniadania, obiady, kolacje)
- Desery/Przekąski
Poradnik wytworzony poprzez dietetyka klinicznego Studio Życia - Poradnia Medycyny Żywienia i Profilaktyki chorób.