Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka to już piąte wydanie renomowanego poprzez studentów i adeptów dietetyki podręcznika. Mieści aktualną wiedzę o żywieniu człowieka równocześnie zdrowego, jak i chorego, w przeróżnych grupach wiekowych i stanach fizjologicznych, zwracający uwagę na ważne problemy współczesnej dietetyki.
W książce omówiono podstawy żywienia człowieka – od znaczenia części odżywczych poprzez unormowania prawne, po zagadnienia związane z innowacjami w naukach biologicznych. Przedstawiono aktualną klasyfikację diet z ich szczegółową charakterystyką, wadami i zaletami tych diet i współczesne możliwości zastosowania ich u pacjenta.
Omówiono też zasady żywienia w wybranych stanach patologicznych, pacjentów chorych neurologicznie, kardiologicznie, pacjentów z chorobami metabolicznymi, pacjentów po zabiegach chirurgicznych, czy pacjentów chorujących onkologicznie.
Publikacja zawiera też aktualną wiedzę dotyczącą żywienia dzieci i młodzieży, zaburzeń odżywiania w różnorodnych grupach wiekowych w różnorodnych sytuacjach klinicznych. Podręcznik odpowiada obowiązującemu programowi nauczania dietetyki, został całkowicie zaktualizowany i wzbogacony w nowe treści dotyczące innowacyjnych zasad żywienia człowieka zdrowego i chorego.