Smakoszu! Zatop zęby w rozpływających się kartaczach z rydzami i niech poniesie cię fantazja przy gotowaniu gulaszu. Może spróbujesz też roślinnego steka, a rodzinę oczarujesz niebiańskim soczewicowym pasztetem pod pierzynką z chrzanu i legendarnym już selerem à la śledź – z ogórkiem kiszonym i sojonezem.
A na koniec pokrop spotkanie wytrawnym ponczem. Jedzenie zbliża ludzi. Przy jednym stole niech zasiądą wszystkożercy, ci, którzy ograniczają jedzenie mięsa, i wegetarianie i weganie. Aczkolwiek mięso to jeden z podstawowych części polskiej kuchni, wcale nie jest niezastąpione.
Wegański stół jest jednakowo bogaty, przeróżny i uginający się od pyszności jak ten klasyczny. Tutaj każdy wynajdzie coś dla siebie: zwolennik typowej polskiej kuchni, a także entuzjasta nowych smaków. Ta książka to kombinacja ponad stu nadzwyczajnych i stuprocentowo roślinnych przepisów na śniadania, obiadki i podwieczorki, zupy, drugie dania i desery.
Codzienne i świąteczne. Alicja Rokicka bierze pod nóż regionalne receptury. Prezentuje je w wersji bezmięsnej z niebanalnym twistem. Wszystko lokalnie i sezonowo. Każda z potraw spełni oczekiwania nie tylko w Wigilię, szerokanoc czy na przyjęciu noworocznym,nawet u cioci na imieninach.
Te święta nie mogą się nie udać! Kopytka, rosół z lanymi kluskami, pyzy czy chrupiąca panierka kotletów schabowych – to moje wspomnienia z dzieciństwa. Okazuje się, że smaki, które kojarzymy z niedzielnym obiadem u babci, mogą być tak samo pyszne także w roślinnym wydaniu.
Świętujemy! to pozycja dla wszelkich, którzy z nostalgią marzą o smakach dzieciństwa, ale też punkt wyjścia dla mam i babć, które głowią się, co zrobić na obiad czy imieninową ucztę, żeby trafić w gusta całej rodziny, zwłaszcza gdy przy stole posiadają zasiąść młodsi (i starsi) weganie.
Inspirację znajdą tu także kucharze szykujący się do roślinnego wesela – Wegan Nerd pokazuje, iż okolicznościowa kuchnia roślinna to nie tylko faszerowana papryka. Polecamy. Maciej Otrębski, RoślinnieJemy Książka Alicji to pozycja obowiązkowa nie tylko dla wegan, lecz dla wszystkich, którzy chcieliby spróbować kuchni roślinnej, nie rezygnując przy tym z tradycyjnych smaków.
Zagłębiając się w przepisy Wegan Nerd, poczujecie zapach świątecznego poranka i ciepło domowego ogniska. Dzięki nim przygotujecie takie potrawy, które zyskają podziw choćby najszczególniej wymagającej cioci!
Polecamy z całego serca.V Justyna Jaszczyk, Vegan Chalenge Tytuł Świętujemy roślinne przepisy na uroczystości i święta Autor Alicja Rokicka Wydawnictwo Marginesy EAN 9788366335318 ISBN 9788366335318 Kategoria Poradniki\Kuchnia ilość stron 288 Format 17x22.5x2.2 cm Rok wydania 2019 Oprawa Miękka Wydanie 1 Waga 0.71 kg