"Kompendium wiedzy dla wegetarian i wegan, a także wszystkich, którzy kochają eksperymentowanie w kuchni. Roślinny nabiał w całości poświęcony jest zamiennikom produktów mlecznych pochodzenia zwierzęcego.
wyszukasz tu przepisy na m.in. Fetę z migdałów lub orzechów nerkowca, czekoladowy serek jaglany, śmietanę z białego ryżu, serek ze słonecznika, kefir sojowy, jogurt z kaszy jaglanej, ser z ziemniaka, majonez łubinowy, mleko z siemienia lnianego oraz sery do krojenia w plasterki na kanapki.
To książka kulinarna nie tylko dla osób na diecie wegańskiej,w dodatku dla tych, którzy unikają produktów mlecznych ze względu na alergię, chorobę hashimoto czy nadwrażliwość na białko mleczne lub laktozę.
W książce wyszukasz: - ponad 130 przepisów na mleka roślinne, śmietany, masła, jogurty, kefiry, twarożki, majonezy i sery - nieprzeciętną bazę podstawowych przepisów do inspiracji w codziennym gotowaniu - sposoby na estetyczne podanie dań - wskazówki jak rozciągliwie podchodzić do gotowania - informacje dotyczące zdrowotnych właściwości produktów Wiem świetnie, iż coraz więcej osób ma problemy z alergią lub nadwrażliwością na laktozę i kazeinę.
sporo osób dowiaduje się o alergiach codziennie i chcą albo muszą zmienić sposób odżywiania, bez rezygnowania ze znanych i uwielbianych smaków. Przygotowałam tę książkę także dla matek dzieci na dietach bezglutenowych, alergicznych oraz dla pań zmagających się z hashimoto i innymi chorobami autoimmunologicznymi, dla których zmiana sposobu odżywiania jest koniecznym elementem poprawy zdrowia.
Olga Smile Blogerka kulinarna, dietetyk, fotograf, intendent, coach dietetyczny. Plastyczka i rysowniczka z zamiłowania. Uwielbia tworzyć w kuchni i na papierze. Myśli smakami, które wiążą się z emocjami, wspomnieniami, zapachami, obrazami zapisanymi w głowie.
Energetyczna i emocjonalna, żyje chwilą. Najistotniej cieszy ją życie domowe i rodzinne. Zaraża radością gotowania i tworzenia udoskonalonego, smaczniejszego życia! Prowadzi szczególnie popularnego bloga kulinarnego."