W naszym otoczeniu napotykamy na niezliczoną ilość roślin, które nieraz bezwiednie mijamy, nie zdając sobie sprawy, jak sporo wartości odżywczych w sobie kryją. Z pierwszych młodych ziół i chwastów, takich jak pokrzywa, podagrycznik, bluszczyk kurdybanek, lebioda czy mniszek lekarski, niegdyś przyrządzano zupy, które nie tylko zaspokajały głód, lecz też dostarczały niezbędnych witamin. Do pieczenia chleba i placków użytkowano z kolei mąkę z żołędzi, orzeszków bukowych a nawet pałki wodnej. Z mniszka lekarskiego, żołędzi i bukwi parzono kawę. Dziś niemało tych przepisów odeszło w zapomnienie. Niektóre warzywa, dawniej wyjątkowo popularne, obecnie są rzadko stosowane w kuchni. Nazwy, takie jak brukiew, topinambur czy skorzonera, dla wielu osób brzmią egzotycznie. Warto wiedzieć, że są nie tylko wyjątkowo zdrowe, lecz także smaczne.Wokół nas jest mnóstwo roślin, które z powodzeniem możemy użyć do przygotowywania smacznych potraw. Warto wybrać się na spacer do lasu, na łąkę lub pole za miastem i wrócić z koszem roślin, z których stworzymy nieszablonowe i pyszne dania.
Autorzy: Monika Gajewska-Okonek
EAN: 9788382226102
Głębokość: 21.000000
ISBN: 978-83-8222-610-2
ilość stron: 192
Oprawa: Twarda
rodzaj: Książki
Rok wydania: 2022
Szerokość: 170
Wydanie: 1
Wydawnictwo: SBM
Wysokość: 247
Autorzy: Monika Gajewska-Okonek
EAN: 9788382226102
Głębokość: 21.000000
ISBN: 978-83-8222-610-2
ilość stron: 192
Oprawa: Twarda
rodzaj: Książki
Rok wydania: 2022
Szerokość: 170
Wydanie: 1
Wydawnictwo: SBM
Wysokość: 247