Shaquille O’Neal uwielbia jedzenie. W zasadzie fani programu Inside the NBA mogą być pewni, że członek Koszykarskiej Galerii Sław opowie swym współprowadzącym o tym, co precyzyjnie zjadł na obiad, podczas gdy oni będą analizować sytuacje meczowe.
Miłość Shaqa do jedzenia i rodzinnego gotowania zaczęła kiełkować już w dzieciństwie, kiedy to jeszcze dla niego i trójki rodzeństwa gotowała mama. Wraz z założeniem własnej rodziny, Shaq zaangażował się w budowanie i pielęgnowanie więzi między jej członkami przez wspólne czerpanie radości z jedzenia. W swojej książce W rodzinnym stylu Shaqa, znany z oryginalnego poczucia humoru sportowiec oferuje nam 80 przepisów, które uświetnią rodzinne posiłki, a także 100 fotografii, które zaostrzą nasz apetyt. Począwszy od Gofrów ziemniaczanych z nadzieniem, przez Makaron z serem w stylu południowo amerykańskim i Grillowane udka z kurczaka z zapiekanką z batatów, aż po Pikantną Jambalayę z klopsikami Andouille - każdą z tych potraw mogą łatwo przygotować domowi zapracowani kucharze i dostarczyć ją na stół tuż po zakończonym treningu swych dzieci albo gdy dom jest pełen gości pragnących wspólnie obejrzeć mecz.
choćby całkowity nowicjusz bez obaw poradzi sobie z tymi przepisami już przy pierwszym podejściu, a z każdą powtórką będzie mu szło już tylko lepiej. Kiedy talerze po głównym posiłku zostaną już opróżnione, przyjdzie też czas na pudding bananowy (sprawdza się przy każdej okazji!) lub jeden z innych ulubionych deserów rodziny Shaqa. A zatem… do ataku drogi Shaqu… tym razem w kuchni!
***
„Jeśli mam wyróżnić kolegę z drużyny, którego umiejętności kulinarne zdobyły moje zaufanie, to bez dwóch zdań jest nim mój właśnie Shaq! Mogę mu tylko powiedzieć jedno… podaj mi talerz."
Dwyane Wade, trzykrotny mistrz NBA
„Shaq zaskoczył mnie swoim,,Śniadaniem na obiad.’’ Przygotujcie się do tworzenia nowych przysmaków dla rodziny. Te oto proste w przygotowaniu potrawy to same kulinarne pewniaki.
Carla Hall, autorka książki Carla Hall’s Soul Food
BIOGRAM
Shaquille O’Neal jest jednym z najszczególniej utytułowanych sportowców-biznesmenów, którego osiągnięcia na boisku i poza nim przełożyły się na stworzenie poszukiwanej i szanowanej poprzez konsumentów marki handlowej. Jako przedsiębiorca, analityk sportowy, DJ, restaurator i ambasador producenta, O’Neal wnosi do każdego ze swoich przedsięwzięć własną mantrę,,Business of Fun (czerpanie radości z biznesu)’’.
Kariera sportowa piętnastokrotnego uczestnika Meczu Gwiazd NBA trwała prawie dwie dekady i przyniosła mu niezliczone nagrody i wyróżnienia, w tym tytuł najbardziej Wartościowego Zawodnika NBA, Nagrodę Debiutanta Roku (NBA Rookie of the Year), tytuł czterokrotnego mistrza NBA i wyróżnienie z powodu zajęcia pierwszego miejsca na liście nominowanych do Galerii Sław NBA. Aktualnie O’Neal jest analitykiem sportowym w nagrodzonym Emmy programie stacji TNT Inside the NBA. O’Neal, który uzyskał stopień doktora z dziedziny zarządzania i edukacji, założył fundację The Shaquille O’Neal Foundation wspierającą młodzież, która czuje się niedoceniona. Ponadto Shaq udziela się społecznie przez organizowanie szeregu corocznych programów filantropii, w tym Shaq-to-School, Shaqsgiving i Shaq-a-Claus.
Otwarcie restauracji Big Chicken w Las Vegas jeszcze bardziej umocniła pozycję O’Neala jako odnoszącego sukcesy restauratora. W roku 2015 O’Neal nawiązał współpracę z Authentic Brands Group (ABG), firmą zajmującą się rozwojem marek, marketingiem i rozrywką. Współpraca koncentruje się na zarządzaniu marką O’Neil, powiększeniu jej wartości na całym świecie i budowaniu jego dziedzictwa poprzez projekty w ramach partnerstw strategicznych, które wykorzystują jego niezwykłą osobowość i niesłabnącą popularność.
Współautorką niniejszej książki kucharskiej jest Rachel Holtzman, która wcześniej pracowała jako redaktorka literacka.
Partnerami wykonawczymi szefa kuchni Shaquille O’Neala są Matthew Silverman i Matthew Piekarski.
zdjęcia do książki wykonała Eva Kolenko, której prace pojawiły się w wielu drukowanych i cyfrowych kampaniach reklamowych, czasopismach i książkach kucharskich. Zajmuje się ona fotografią kulinarną, lifestylową, portretową i podróżniczą. Eva mieszka w San Francisco Bay Area, gdzie ponadto realizuje swoją pasję do ogrodnictwa kuchennego.