Wśród licznych opracowań naukowych i popularnonaukowych na temat poprawnego odżywiania istnieje mnóstwo błędnych stereotypów dotyczących związku odżywiania z powstawaniem zróżnicowanych chorób i procesem starzenia, które nie znajdują potwierdzenia w wynikach badań. Głównym celem niniejszego opracowania jest charakterystyka prozdrowotnych komponentów żywności, które posiadają widoczny wpływ na zachowanie zdrowia fizycznego i psychicznego do późnej starości.
Treść monografii Żywność a zdrowie człowieka gromadzi różnorodne tematycznie zagadnienia, mające na celu przybliżenie studentom szerokiego zakresu wiedzy dotyczącej m.in.: relacji pomiędzy zmianami żywieniowymi a chorobami nowotworowymi; synergizmu i antagonizmu pomiędzy składnikami mineralnymi i mineralno-witaminowymi; aktywności biologicznej peptydów; substancji antyodżywczych występujących w żywności; psychologicznych aspektów jedzenia i nadwagi; psychobiotyków i ich wpływu na zdrowie psychiczne; oddziaływania części żywności na kształtowanie funkcji psychofizycznych człowieka oraz żywienia spersonalizowanego i jego ograniczeń. Omówiono także prozdrowotne elementy żywności wyraźne w profilaktyce przeciwnowotworowej. Obecna monografia, mimo pojawiających się opracowań przeglądowych, wypełnia lukę wynikającą z braku tego typu kompleksowych opracowań w języku polskim, obejmujących ww. Zagadnienia.
Książka adresowana jest w głównej mierze do studentów mikrobiologii, biotechnologii, technologii żywności, kierunków medycznych i do osób zainteresowanych problematyką zdrowego odżywiania. Cytowana literatura zezwala na czytelnikowi dotarcie do oryginalnych prac dotyczących poszczególnych zagadnień.
Od Autorów
Treść monografii Żywność a zdrowie człowieka gromadzi różnorodne tematycznie zagadnienia, mające na celu przybliżenie studentom szerokiego zakresu wiedzy dotyczącej m.in.: relacji pomiędzy zmianami żywieniowymi a chorobami nowotworowymi; synergizmu i antagonizmu pomiędzy składnikami mineralnymi i mineralno-witaminowymi; aktywności biologicznej peptydów; substancji antyodżywczych występujących w żywności; psychologicznych aspektów jedzenia i nadwagi; psychobiotyków i ich wpływu na zdrowie psychiczne; oddziaływania części żywności na kształtowanie funkcji psychofizycznych człowieka oraz żywienia spersonalizowanego i jego ograniczeń. Omówiono także prozdrowotne elementy żywności wyraźne w profilaktyce przeciwnowotworowej. Obecna monografia, mimo pojawiających się opracowań przeglądowych, wypełnia lukę wynikającą z braku tego typu kompleksowych opracowań w języku polskim, obejmujących ww. Zagadnienia.
Książka adresowana jest w głównej mierze do studentów mikrobiologii, biotechnologii, technologii żywności, kierunków medycznych i do osób zainteresowanych problematyką zdrowego odżywiania. Cytowana literatura zezwala na czytelnikowi dotarcie do oryginalnych prac dotyczących poszczególnych zagadnień.
Od Autorów
Tytuł Żywność a zdrowie człowieka Autor Jan Fiedurek Wydawnictwo UMCS EAN 9788322794647 ISBN 9788322794647 Kategoria Literatura, Zdrowie liczba stron 240 Format 240x175 mm Rok wydania 2021 Oprawa broszurowa