W dzisiejszym świecie wszyscy jesteśmy narażeni na stres, brak ruchu, a także toksyny z zanieczyszczonego środowiska, co sprawia coraz częstsze ujawnianie się schorzeń cywilizacyjnych. Sami możemy jednak zadbać o swoje zdrowie stosując żywienie dostosowane do naszych potrzeb.
Z pomocą przychodzi nam tradycyjna Medycyna Chińska i dieta według Pięciu Przemian. Książka jest podzielona na działy, w których przedstawione są owoce i warzywa mające użycie w naszej tradycyjnej kuchni.
Autorka opisuje też rośliny zapomniane, dziko rosnące, także te uważane za chwasty, a mogące wzbogacić nasz jadłospis. Podstawową zasadą przygotowywania posiłku według Pięciu Przemian jest zachowanie właściwej kolejności dodawania elementów do potrawy.
O sile energetycznej i leczniczej decyduje ostatni składnik. W zależności od tego, jaki organ wewnętrzny Ci niedomaga, przygotujesz posiłek, który zregeneruje narząd i usunie ból. Na przykład pomidorówka, ugotowana zgodnie z zasadami Pięciu Przemian, ma działanie przeciwnowotworowe i bakteriobójcze, zniża poziom cholesterolu, a przy tym wzbogaca organizm w szereg związków mineralnych i witamin niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania całego ciała.
Autorka demonstruje sposób odżywiania przypasowany do potężnej osoby, zamiast standardowej diety, która wymaga wyrzeczeń. Będziesz mógł nie tylko delektować się smakiem przygotowanych posiłków,także zyskasz świadomość, iż wspomagasz własne zdrowie.
Powyższy opis pochodzi od wydawcy.