W przyrodzie występuje wielki wybór dziko rosnących roślin jadalnych. Mogą one wzbogacić nasz jadłospis i znamionują się wysoką zawartością odżywczych substancji. Od wieków nasi przodkowie je zbierali. Były one dla nich równocześnie pożywieniem i lekiem. Teraz każdy z nas może sięgnąć po wiedzę przodków i zaczerpnąć z naturalnego źródła smaku, a także zdrowia.
Czy wiedziałeś o takim zaimplementowaniu roślin?Zapewne wszyscy znają nad wyraz popularną roślinę jaką jest babka lancetowata. Ale już nie wszyscy wiedzą, że z jej młodych liści można przygotować pyszną sałatkę czy ugotować jak szpinak i dodawać do omletów czy jajecznicy. Okłady z babki lancetowatej stosuje się w przypadku zranień, zapaleń skóry, oparzeń, obrzęków i ukąszeń owadów. Powszechnie występującą rośliną jest mniszek, którego liście i korzenie mają działanie moczopędne. Jest też pomocny w dolegliwościach wątroby, oczyszcza krew, łagodzi zaburzenia trawienne. To zastosowanie jedynie 2 spomiędzy 200 roślin opisanych w tej publikacji, a które bezproblemowo spotkasz na łące, trawniku lub w lesie. Dzisiaj sam możesz sprawdzić w czym pomogą Ci pozostałe z nich.
Jadalne dziko rosnące rośliny na wyciągnięcie rękiKsiążka ta jest nieskomplikowanym w zastosowaniu przewodnikiem. Odnajdziesz w niej informacje o najważniejszych i najbardziej u nas rozpowszechnionych dziko rosnących roślinach jadalnych wraz ze zdjęciami i opisem ich właściwości odżywczych i leczniczych. Uzyskasz szczegółowe dane dotyczące tego, jakie części rośliny można zbierać o danej porze roku i w jaki sposób je zastosować. Nauczysz się także umiejętnie rozpoznawać trujące rośliny, które można z łatwością pomylić z jadalnymi.
Zdrowie i smak z natury