Pandemia koronawirusa uświadomiła nam, jak szczególnie ważna jest dbałość o niepodatność organizmu. Bez niej jesteśmy narażeni na bezustanne ataki ze strony bakterii i wirusów. Wywołują one stany zapalne i niemało chorób, stanowiąc poważne zagrożenie dla zdrowia. By nasz układ immunologiczny był za każdym razem efektywny, należy o niego trafnie dbać.Jak wzmocnić niepodatność? Czy zdrowe odżywianie ma wpływ na dobre funkcjonowanie naszych komórek? Jak skomponować efektywną dietę na niepodatność? Czy da się wspomóc mikrobiom jelitowy dietą? Odpowiedzi na te i dużo innych pytań dotyczących zdrowia można znaleźć właśnie w tej książce. Udziela ich czworo uznanych lekarzy, specjalistów ds. Zdrowego odżywiania. Oprócz dostępnych porad i poręcznych wskazówek, książka posiada ponadto 50 przepisów na smaczne i - co najważniejsze - zdrowe potrawy. Dzięki nim zatroszczysz się nie tylko o swoje zdrowie, ale także bliskich ci osób.
Dieta na niepodatność - zmień fason życia,radować się zdrowiem poprzez długie lataToksyczne substancje, bakterie, wirusy, pasożyty i grzyby stale zagrażają naszemu zdrowiu, próbując przedostać się do organizmu. Na szczęście posiadamy ochronę w postaci systemu immunologicznego. Gdy jest zdrowy i silny, rzadziej chorujemy. Niestety, istnieje mnóstwo czynników, które go osłabiają. W książce tej wyszukasz dostępnie opisane zasady działania układu odpornościowego i mechanizmy obrony przed głównymi zagrożeniami. Znając je, łatwiej będziesz mógł zapobiec chorobom. Autorzy nieraz posiłkują się wynikami najnowszych badań naukowych. Dzięki nim poznasz między innymi związki pomiędzy wagą ciała a poziomem oporności organizmu. Dowiesz się też, dlaczego spermidyna została wytypowana jako kandydat do walki z koronawirusem, a brokuły wzmacniają płuca. Głównym orężem w walce z chorobami jest z zasady zdrowe odżywianie. Wartościowejedzenie wzmacnia układ immunologiczny, dostarczając komórkom obronnym odpowiedniej ilości białka i innych komponentów odżywczych, w tym między innymi witaminę C, naturalne probiotyki, cynk, selen, magnez i dużo innych; czasem także witaminę D jako suplement diety.
Mikroskładniki dla maksymalnych korzyściJak przekonują Autorzy książki, choć podstawą diety służącej zdrowiu są niezmiennie tłuszcze, białka i węglowodany (w odpowiednich proporcjach), to nie może w niej zabraknąć także mikroskładników. Jednym z najważniejszych jest witamina C, która mobilizuje siły obronne i przyspiesza likwidację stanów zapalnych. Nie można zapomnieć także o witaminie D, której niedobór zmniejsza niepodatność. Jest ona w niewielkich ilościach wchłaniana z pożywienia, więc w tym przypadku nie obejdzie się bez suplementów diety. Lista substancji odżywczych, których należy dostarczyć organizmowi, jest wyraźnie dłuższa. W książce odnajdziesz wielki opis kluczowych dla ludzkiego organizmu mikroskładników. Poznasz dzienne zapotrzebowanie na każdy z nich. Oprócz tego dowiesz się, w których produktach żywnościowych jest ich najwięcej i na czym polega ich wpływ na zdrowie.