Czy wiesz, że to, co jesz, wpływa na cały organizm, a z zasady na... Mózg! Tabliczka czekolady albo porcja lodów na udoskonalenie humoru, wizyta w restauracji rodzaju fast food, żeby uczcić sukces w pracy, alkohol na złagodzenie stresu czy niepokoju...
Kto z nas tego nie zna$1480 Zjadając kolejne frytki i burgera, gałkę lodów, wypijając następne piwo, niewiele osób myśli o tym, jaki wpływ na organizm posiadają takie pokarmy. Otóż jedzenie, jakie spożywamy, odgrywa ważną rolę - zarówno prawidłową jak i złą - w chemii naszego mózgu.
Pokarmy mogą wpływać na nastrój, emocje i to, w jaki sposób działają nasze neuroprzekaźniki. Dlatego w momencie niepokoju o dużo częściej sięgamy po słodkie lub przetworzone, napakowane nienaturalnymi składnikami produkty.
wywołują one prędki wzrost dopaminy w organizmie, ogłuszają nerwowe myśli, zamieniając ich tor na poczucie błogości. Jaka dieta jest właściwa dla naszego mózgu$1481 Sam możesz przeprogramować neuroprzekaźniki To, co jemy, może przyczynić się do rozwoju chorób i zaburzeń.
Może też wpłynąć na trafne funkcjonowanie wszelkich organów i w efekcie leczyć lub uniemożliwiać schorzeniom. Poprzez unikanie prozapalnych pokarmów, przetworzonych albo toksycznych części i substancji w jedzeniu, zastępując je odżywczą dietą, możemy przekonać się, iż pokarm działa jak lekarstwo.
Poprawa funkcjonowania mózgu przyczynia się do dobrej pracy całego organizmu. Jak to działa$1482 Kiedy neuroprzekaźniki nie działają poprawnie, wysyłają do mózgu więcej reakcji alarmowych, mózg z kolei bardziej stymuluje nadnercza,formujeły więcej hormonu stresu - kortyzolu.
To każe ciału gromadzić więcej tłuszczu trzewnego, zniża wrażliwość na insulinę i podwyższa poziom cukru. A im wyższy poziom cukru we krwi, tym wyższe ciśnienie i ryzyko zachorowania na cukrzycę. Co więcej, stres ma działanie wyjaławiające mikrobiom jelitowy.
A to, w połączeniu z ilością cukru we krwi sprzyja rozwojowi drożdży i niepożądanych bakterii, co oddziałuje na neuroprzekaźniki. Pokarm jako lekarstwo - dieta dla mózgu prostą receptą na poprawę zdrowia Chcesz zadbać o dietę dla swojego mózgu$1483 Niech ta książka będzie twoim przewodnikiem po zdrowym odżywianiu i powrocie do zdrowia!
Dzięki informacjom w niej zawartym nareszcie będziesz mógł odzyskać władzę nad swoim ciałem i... Umysłem. Skorzystanie z diety dla mózgu, którą opracowała Autorka, licencjonowana dietetyczka promująca założenie,,Pokarm jako lekarstwo", pomoże ci obniżyć stany zapalne, poprawi sprawność jelit, dostarczy ci wielu części odżywczych i pomoże im się wchłonąć.
Gdy poprawi się poziom elementów odżywczych w twoim ciele, system nerwowy zredukuje liczbę sygnałów związanych ze stresem. Twoje ciało będzie bardziej zrelaksowane, a czując się dobrze, taki sam sygnał będzie wysyłać do twojego mózgu.
Na czym polega dieta dla zdrowego mózgu$1484 Prosta dieta dla mózgu zakłada skupienie się na pokarmach pochodzenia zwierzęcego, które stanowią obfitość naturalnie występujących form glicyny, glutaminy, kolagenu, cynku, witamin B12 i B6 i innych ważnych związków.
Pierwsza faza diety to pochodna diety ketogenicznej - 6 tygodni spożywania wielu tłuszczów przy nieznacznej ilości węglowodanów. To pozwala ciału zwalczyć bakterie, zacząć odbudowę mikrobiomu jelitowego. Ograniczyć wrażliwość przewodu pokarmowego na niektóre pokarmy.
Poprawić skuteczność insuliny i wzmocnić równowagę gospodarki hormonalnej. To pomoże łagodzić choroby autoimmunologiczne, stany zapalne, dysbiozę i inne choroby jelit. Faza druga to dieta niskoglikemiczna.
By ułatwić ci zdrowe odżywianie, Autorka przygotowała 50 przepisów na pyszne dania. Będziesz rozsmakowywał się w wytrawnych muffinach z karmelizowanej cebuli, indyka, jarmużu i jaj, słodko-kwaśnych klopsikach wieprzowych, polędwiczce w ziołach czy budyniu kokosowym z nasionami chia.
Dieta dla mózgu - poznaj jej sześć fundamentów Autorka opracowałam tę dietę jako sposób na zrestartowanie wielu procesów zachodzących w organizmie. Opiera się na sześciu mocnych fundamentach, które wspomagają i przyśpieszają uzyskanie równowagi między ciałem i umysłem.
Pomagają osiągnąć słuszny stan zdrowia. Terapia żywieniowa opisana w tej książce skupia się na zaspokojeniu zapotrzebowania na witaminy, minerały, aminokwasy. A także na dostarczeniu trafnych substancji, które pomogą odbudować uszkodzone neuroprzekaźniki i poprawić połączenia nerwowe w mózgu.
Dzięki informacjom zawartym w tej książce dowiesz się, jak: zniżyć stany zapalne w organizmie po wyeliminowaniu pokarmów prozapalnych, przygotowywać zbilansowane posiłki, które wzmocnią mózg i pomogą odzyskać zdrowie, uszczelnić jelita i pozbyć się dysbiozy i innych chorób jelit, przeprogramować neuroprzekaźniki poprzez zdrowe odżywianie, dostarczyć organizmowi niezbędnych składników odżywczych, które odżywią ciało i umysł, zrównoważyć hormony, w tym hormony stresu, by poczuć się spokojnym i zrelaksowanym, skorzystać z podręcznych quizów dotyczących twojego stanu zdrowia, a także zaleceń laboratoryjnych i suplementów, które pomogą ci rozwiązać przyczyny zaburzeń równowagi organizmu.