Problemy z trawieniem nabiału ma coraz więcej dorosłych, a wśród niemowlaków prawdziwą plagą jest nietolerancja laktozy występującej w mleku. Dlaczego więc wciąż żywe jest przekonanie, że regularne spożywanie mleka i jego przetworów jest zdrowe, a kampanie społeczne przekonują nas, że mleko jest niezbędne w naszej diecie? Autorka książki Pij mleko, będziesz chory, Alissa Hamilton, że mleko krowie może być nie tylko zbędne, lecz wręcz destrukcyjne dla zdrowia.
Krytycznym okiem obserwuje przemysł mleczarski, rozprawiając się z błędnymi wyobrażeniami na temat wartości odżywczych mleka i demonstrując inne, nieraz dużo ulepszone, źródła wapnia i innych minerałów, których rzekomo ma nam dostarczać tylko nabiał.
Oto publikacja, która pomaga odkryć, iż złe samopoczucie, powracające swędzące wysypki czy przesuszona skóra, mogą mieć źródło w spożywanych zbyt niejednokrotnie przetworach mlecznych. - Nie daj się więcej mamić reklamom nabiału i kampaniom społecznym promujących picie mleka, dzięki poznaniu przerażającego obrazu manipulacji społeczeństwa.
- Poznaj naukowe fakty i wyniki badań, które obalają mit mleka jako wartościowego, odżywczego jedzenia. - Dowiedz się, skąd tak naprawdę bierze się wartość zalecanego dziennego spożycia nabiału i dlaczego nie powinieneś tak niezwykle się nią przejmować.
- Naucz się likwidować przetwory mleczne ze swojej diety, zastępując je zdrowymi odpowiednikami i redukując ilość przyjmowanych z mlekiem hormonów i antybiotyków. - Wypróbuj ultraproste przepisy na zbilansowane i pyszne dania bez nabiału, dzięki którym z łatwością pożegnasz mleczny nałóg, przestaniesz czuć się zmęczony, ospały i pozbędziesz się problemów skórnych.
Nie pij mleka i bądź szeroki! O AUTORCE: Alissa Hamilton jest autorką książki Squeezed: What You Don't Know about Orange Juice, która zachęciła setki osób do złożenia pozwów przeciwko lobby producentów soku pomarańczowego w Stanach Zjednoczonych.
Absolwentka Uniwersytetu Yale niezwykle momentalnie stała się autorytetem w kwestii przetwarzania żywności i marketingu wykorzystywanego przez producenta, które sprzedają tzw. Junk food (śmieciowe jedzenie). Hamilton publikuje swoje odważne teksty i naukowe analizy w największych wydawnictwach i czasopismach akademickich, wykładała na TEDx, Cambridge, była gościem Dr Oz Show i ABC World News, a na jej opinie powoływano się m.in.
w The Guardian, The Atlantic, NewYorker.com, New York Post, Los Angeles Times, Boston Globe.