podstawowe pojęcia żywieniowe;
elementy odżywcze;
jednostki chorobowe, w których powstawaniu lub uniemożliwianiu decydującą rolę odgrywają jakość zdrowotna żywności i sposób żywienia;
wybrane zagadnienia związane z fizjologią i biochemią żywienia.
W nowym wydaniu dodano 145 terminów, niektóre hasła pozostały przeredagowane, co jest związane z definicjami przygotowanymi na podstawie jednolitego tekstu Ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia przypasowanego do ustawodawstwa Unii Europejskiej. Na końcu książki podano odpowiedniki angielskie haseł, by ułatwić posługiwanie się nimi w tłumaczeniach tekstów żywieniowych.
Treść haseł jest dobrana do zawartości podręcznika Żywienie człowieka. T. 1 i Żywienie człowieka zdrowego i chorego. T. 2.
Słownik dedykowany jest dla studentów uczelni rolniczych i medycznych, którzy kształcą się w zakresie żywienia człowieka, osób praktycznie zajmujących się tymi zagadnieniami - lekarzy, dietetyków, technologów żywności i planujących żywienie w szpitalach, sanatoriach i innych ośrodkach żywienia oraz wszystkich zainteresowanych tym tematem.
ISBN: 9788301150730
Kod paskowy: 9788301150730
Autorzy: Gawęcki Jan, Gerting Henryk
Wydanie: 2
Rok wydania: 2018
Kod wydawcy: 20411
Miejscowość: Warszawa
liczba stron: 150
Oprawa: Miękka
PKWiU: 58.11.1
Format: 16.5x24.0cm
Głębokość (mm): 9
Waga: 0.29
Języki: polski
Grupa towarowa: Książka