Żywienie człowieka zdrowego i chorego. To drugi tom wielokrotnie wznawianego podręcznika akademickiego poświęconego problematyce żywienia człowieka. Pozostałe tomy podręcznika to Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu oraz Żywienie a zdrowie publiczne.
Zgodnie z tytułem drugi tom ukazuje wiedzę z zakresu współczesnej nauki o żywieniu, dietetyki i zdrowia publicznego. Autorzy omówili: zasady i praktyczne wskazówki dobrego żywienia w najróżniejszych okresach życia; rolę żywienia w profilaktyce i leczeniu zwykle występujących chorób, jak niedożywienie i otyłość, jadłowstręt i bulimia, choroby metaboliczne, choroby układu krążenia i pokarmowego, onkologiczne, alergie pokarmowe, intensywna terapia żywieniowa; żywienie pozajelitowe i dojelitowe; funkcjonalne wskazówki do żywienia człowieka chorego.
Książka została tak pomyślana, aby pomóc czytelnikowi racjonalnie żywić siebie i innych, uwzględniając najróżniejsze uwarunkowania związane z wiekiem, stanem fizjologicznym, trybem i warunkami życia; rozumieć rolę żywienia w patogenezie, profilaktyce i leczeniu typowo występujących chorób i poprawnie stosować żywienie pozajelitowe i dojelitowe, poznać organizacyjne i techniczne aspekty optymalizacji użytecznego żywienia osób zdrowych i chorych.
Książka Żywienie człowieka zdrowego i chorego jest asygnowana dla studentów uniwersytetów przyrodniczych, medycznych, i innych uczelni wyższych realizujących przedmioty z zakresu żywienia, a także dla osób praktycznie zajmujących się tym zagadnieniem - lekarzy, dietetyków, żywieniowców, technologów żywności i personelu szpitali, sanatoriów i domów opieki.