liczba decyzji żywieniowych, które podejmujesz każdego dnia, potrafi przytłoczyć. Jednak prawdziwa karuzela wątpliwości i lęków pojawia się, gdy poza sobą musisz zacząć karmić w dodatku swoje dziecko.
- Jak zacząć zwiększanie diety?
- Dlaczego dziecko nie chce jeść warzyw?
- Czy nie waży za dużo?
- Co robić, gdy jedyne, co chce jeść, to sucha bułka?
Jednak czy temat żywienia dzieci za każdym razem był tak trudny? Nasze prababki karmiły swoje pociechy bez tabelek, zaleceń lekarskich i ekologicznych słoiczków. Być może to właśnie w naszej przeszłości kryje się odpowiedź na pytanie:
Jak nauczyć dziecko prawidłowo jeść?
Zapraszamy cię w wyjątkową podróż po żywieniu dzieci. Marta Kostka i Zuzanna Wędołowska opowiedzą, jak kiedyś karmiono dzieci, skąd się bierze u nich niechęć do jedzenia warzyw, jak uczą się nowych smaków, czy siatki centylowe nigdy się nie mylą oraz dlaczego we współczesnym świecie tak trudno odmówić kolejnej porcji ciasta. Autorki przeprowadzą cię poprzez kolejne etapy żywienia dzieci, przyjrzą się najczęstszym problemom (w tym wybiórczości i otyłości) i zaprowadzą cię nie tylko tam, gdzie z zasady rodzą się wszystkie problemy, lecz też w miejsce, gdzie leżą wszelkie ich rozwiązania: do wspólnego posiłku przepełnionego miłością i radością płynącą z jedzenia.
Razem z nami rozgryź żywienie dzieci i naucz dziecko należycie jeść!
Marta Kostka
Z wykształcenia dietetyczka i technolożka żywności. Z zamiłowania niestrudzona i dociekliwa badaczka tematyki żywienia dzieci. Snute poprzez nią opowieści są po brzegi wypełnione wiedzą, lecz nie brakuje w nich również empatii i czułego zrozumienia równocześnie dla dziecięcych apetytów, jak i powszednich rodzicielskich bolączek. Promuje holistyczne, oparte na relacji podejście do żywienia. Na profilu @kostka_o_jedzeniu obala mity, poszerza horyzonty i edukuje poprzez wzbudzanie w innych pasji do jedzenia. W wolnym czasie testuje świeże przepisy na kiszonki. Kocha gotować, uwielbia jeść.
Zuzanna Wędołowska
Dietetyczka i psycholożka. Zaraża spokojem i tworzy zaufanie do tego, iż istnieje dziecięca potrzeba prawidłowego odżywiania się. Przynosi wsparcie rodzicom, którzy zaczynają wątpić w to, czy potrafią dobrze karmić swoje dzieci. Motywem żywienia najmłodszych zaczęła się interesować w pierwszych latach pracy z pacjentami z zaburzeniami odżywiania i nadwagą – to wtedy zrozumiała, jak ważna jest relacja z jedzeniem, która rozpoczyna się kształtować już w dzieciństwie. Uczy pozytywnego patrzenia na posiłki, jako na coś, co niesie radość, odżywia i pozwala doświadczać świata. Prowadzi stronę internetową „Szpinak robi bleee", dzięki której wspiera rodziców w żywieniu dzieci, a także stara się koić lęki dorosłych, a także pokazywać im, jak na jedzenie patrzą ich dzieci.
świetna podróż służąca odkrywaniu autonomii żywieniowej dziecka, której celem jest spokojna przystań rodzinnych posiłków.
Alicja Kost
mataja.pl
Przed wami książka niezwykła. To kompendium wiedzy o tym, jak dzieci jedzą i jak rozwijają się ich umiejętności żywieniowe. Książka o tym, skąd biorą się trudności w przyjmowaniu pokarmów i czy za każdym razem oznaczają one obfite kłopoty; o tym, jak produktywnie obserwować swoje nawyki i jak mądrze wspierać dziecko. To wreszcie książka o tym, jak wypracować zwyczaj zasiadania do rodzinnych posiłków i produkować pozytywną relację z jedzeniem.
Marta Baj-Lieder, Renata Ulman-Bogusławska
Szkoła Terapii Karmienia Od Pestki Do Ogryzka®
@odpestkidoogryzka
Docierające do nas zewsząd dane sugerują, iż istnieją bardzo niesprężyste reguły żywienia dzieci i iż jeśli nie sprostamy tym wymaganiom, zawiedziemy jako rodzice. Bo co może być ważniejsze od właściwego karmienia potomstwa?! A przecież wspólne posiłki nie powinny się nam kojarzyć z restrykcyjnymi zasadami, zadaniem do odhaczenia. Posiadają dawać frajdę. Jestem wdzięczna Marcie i Zuzi, iż napisały książkę, która pomaga pozbyć się zbędnej presji i uporządkować w głowie temat żywienia dzieci. I dorosłych też.
Róża Hajkuś
Lekarka, specjalistka pediatrii
@roza_lekarkadladzieci
Tę książkę bezapelacyjnie warto mieć w swojej rodzicielskiej i specjalistycznej biblioteczce. Rzetelna wiedza, bardzo pomocne grafiki, dużo konkretów. Tym, co ujmuje mnie w niej najszczególniej, jest sposób, w jaki autorki prezentują wskazówki do użycia na co dzień – mamy tu połączenie empatii, nastawienia na relację i szacunku do dziecka, a jednocześnie podpowiedzi, jak krok po kroku zająć się trudnościami związanymi z jedzeniem.
Anita Janeczek-Romanowska
Psycholożka dziecięca, współzałożycielka ośrodka Bliskie Miejsce w Warszawie, autorka strony o psychologii dziecka bycblizej.pl
"Rozgryzione" to książka, której szczególnie brakowało na polskim rynku. Ukazuje, jak ważne jest spojrzenie na dziecięce jedzenie z dużo szerszej perspektywy, aniżeli tylko wielkość porcji i liczba warzyw lub ograniczenie cukru. Podejście autorek jest wyjątkowo bliskie mojemu sercu i cieszę się, iż dzięki tej książce trafi do szerokiego grona rodziców, dziadków i specjalistów.
mgr inż. Małgorzata Jackowska, dietetyczka dziecięca
Autorzy: Zuzanna Wędołowska,Marta Kostka
EAN: 9788324075256
Głębokość: 33.000000
ISBN: 978-83-240-7525-6
liczba stron: 384
Oprawa: Miękka ze skrzydełkami
wariant: Książki
Rok wydania: 2023
Szerokość: 165
Wydanie: 1
Wydawnictwo: Znak Emotikon
Wysokość: 235