Fifka and Żulik, Homemade Recipes of Łódź Cuisine autorstwa Anny Wojciechowskiej to wersja angielska dobrze znanej książki kucharskiej, przystępnej w naszej ofercie od 2014 r. Książka całkowicie w języku angielskim, w porównaniu z wydaniem polskim uzupełniona o wstęp historyczny (z wyjaśnieniem pochodzenia wielokulturowej łódzkiej kuchni). Dodatkowo nastąpiła zasadnicza zmiana edytorska w porównaniu z wydaniem polskim książka została wydana w twardej oprawie.
W książce tej prezentujemy istotnie atrakcyjny komponent łódzkiego dziedzictwa naszą lokalną kuchnię. Autorka zebrała zbiór 50 przepisów (zupy, przekąski, dania główne i desery) na dania na ogół łódzkie, takie jakie jadano w jej rodzinie. Wśród nich są oczywiście zalewajka i prażoki, lecz także szczawiowa, żulik, chałka, czy płucka. Kuchnia tania i prosta, a potrawy takie jakie jadano dawniej w robotniczej Łodzi.
Książka została wyśmienicie uzupełniona fotografiami autorstwa Damiana Kruhelskiego. Zapraszamy do lektury i odkrywania dawnych łódzkich smaków. Książka świetna na prezent dla obcokrajowców użytkowników Łódź!
W książce tej prezentujemy istotnie atrakcyjny komponent łódzkiego dziedzictwa naszą lokalną kuchnię. Autorka zebrała zbiór 50 przepisów (zupy, przekąski, dania główne i desery) na dania na ogół łódzkie, takie jakie jadano w jej rodzinie. Wśród nich są oczywiście zalewajka i prażoki, lecz także szczawiowa, żulik, chałka, czy płucka. Kuchnia tania i prosta, a potrawy takie jakie jadano dawniej w robotniczej Łodzi.
Książka została wyśmienicie uzupełniona fotografiami autorstwa Damiana Kruhelskiego. Zapraszamy do lektury i odkrywania dawnych łódzkich smaków. Książka świetna na prezent dla obcokrajowców użytkowników Łódź!
Tytuł Fifka and Żulik, Homemade Recipes of Łódź Cuisine Autor Anna Wojciechowska Wydawnictwo Regio EAN 9788393104475 ISBN 9788393104475 Kategoria Literatura, Kulinaria ilość stron 125 Format 23,5x16,5 cm Rok wydania 2016 Oprawa twarda