50 przepisów kulinarnych 50 osób ze świata polityki 50 rozmów w kuchni - przede wszystkim o polityce Niezwykła książka kucharska, która powstała na podstawie programu telewizyjnego prowadzonego poprzez Cezarego Gmyza -,,Kuchnia polska".
Gmyz zaprosił do swej kuchni, między innymi: Andrzeja Dudę, Pawła Kukiza, Piotra Jeglińskiego, Johna Godsona, Antoniego Macierewicza, Katarzynę Piekarską, aby się pokłócić na tematy polityczne, a pogodzić nad talerzem pysznych potraw.
A przepisy - Istny fjużyn: flaczki po warszawsku, babka ziemniaczana, risotto z grzybami, zupa krem ze szparagów, leczo, wołowina po czesku i niemało innych. Co tu dużo kryć - Czarek był pierwszy. Gdy ja krępowałem sie jeszcze pisać o gotowaniu pod własnym nazwiskiem i w dzienniku,,Życie" ukrywałem się pod pseudonimem,,Rabarabar", on już śmiało podpisywał serwowane czytelnikom kulinarne felietony - wszystkie z osobiście sprawdzonymi przepisami.
Do dziś pamiętam wyborny smak canelloni alla Rossini, których przepis zaczerpnąłem z krynicy kulinarnej wiedzy Cezarego Gmyza. Potem miałem zaszczyt gotować risotto z borowikami w jego autorskim programie,,Kuchnia Polska".
Nie przeraził mnie jego image Polaka z nożem w zębach, bo znam od lat jego poczciwość. Dzisiaj juz każdy będzie mógł gotować z tym protestanckim kacerzem, który w kwestii kuchni pojął cały urok katolickiej wiary: ze korzystne gotowanie to miła Bogu sztuka, a nie papistowskie zepsucie.
Piotr Semka Halibut w sosie z kaparów w wykonaniu Andrzeja Dudy Andrzej Duda, kulinarny ignorant, jak sam siebie nazwa, podczas krojenia pomidorów opowiada Cezaremu Gmyzowi o tym, jak trafił do polityki i jak został kandydatem w wyborach prezydenckich.
Mówi również o swojej pasji - jeździe na nartach. Na pytanie - Co pan robi gdy nie ma śniegu$135 Andrzej Duda odpowiada - Marzę o tym, że nadejdzie. Zupa krem z białych szparagów - gotuje Paweł Kukiz Paweł Kukiz, mistrz w obieraniu szparagów, opowiada Gmyzowi o swych dwóch,,korbach" - policji i jowach.
Panowie kłócą się i o szparagi, i o politykę. Nad gotowym już kremem ze szaragów Gmyz przekonuje Pawłla Kukiza do ordynacji mieszanej. Pierś kurczęca w sosie czereśniowo wiśniowym w asyście Piotra Jeglińskiego Piotr Jegliński nieco się w kuchni Gmyza leni, lecz za to opowiada przez jakie służby był ścigany, a lista jest długa.
podczas panierowania kurczaka Panowie rozmawiali o książkach, o wydawnictwie i o Waldemarze Pawlaku. Piotr Jegliński mówi Gmyzowi, jakie towarzystwo i jakiej przyjaźni funkcjonowało w rodzinnej wsi Pierwszego Strażaka III RP.