Książka W białostockich karczmach, zajazdach i restauracjach jest drugą pozycją z procesu PODLASKIE KULINARIA. W pierwszej Historia podlaskich smaków przedstawił nie tylko historię regionalnych smakołyków, ale także kuchnie mniejszości narodowych, etnicznych, które na trwałe wpisały się w podlaski kobierzec kulinarny. Tak o tej książce pisał Robert
Makłowicz "Czytając Fiedoruka rozumiemy genialnie, nie wszystkim przecież objawioną prawdę, że gotowanie to nie tylko zbiór pewnych czynności, posiadających na celu przygotowanie żywności,z zasady element kultury, wręcz jej emanacja".
W białostockich karczmach, zajazdach i restauracjach jest podróżą w poszukiwaniu klimatu dawnych i bardziej współczesnych białostockich zakładów gastronomicznych.
przez łamy dawnych gazet czytelnik odwiedzi pierwsze karczmy Branickich,
salony gustownego Ritza, informacje mu będzie także zajrzeć do spelunek na Bojarach czy Chanajkach.
Makłowicz "Czytając Fiedoruka rozumiemy genialnie, nie wszystkim przecież objawioną prawdę, że gotowanie to nie tylko zbiór pewnych czynności, posiadających na celu przygotowanie żywności,z zasady element kultury, wręcz jej emanacja".
W białostockich karczmach, zajazdach i restauracjach jest podróżą w poszukiwaniu klimatu dawnych i bardziej współczesnych białostockich zakładów gastronomicznych.
przez łamy dawnych gazet czytelnik odwiedzi pierwsze karczmy Branickich,
salony gustownego Ritza, informacje mu będzie także zajrzeć do spelunek na Bojarach czy Chanajkach.