Zasmakuj w prawdziwej greckiej uczcie! Souvlaki, dalmados, pita, musaka, keftedes... Kuchnia śródziemnomorska na stałe zagościła w polskiej świadomości kulinarnej. Dzięki prostym sztuczkom George'a Calombarisa tradycyjne greckie przepisy zyskują nie tylko nową oprawę, lecz i nabierają zaskakujących smaków.
Skosztuj arbuza kompresowanego z ouzo, jogurtu cynamonowego, keftedes z cukinii, popcornu o smaku taramosalaty albo spaghetti z anchois. Syn Greczynki i Egipcjanina wychowany w Australii, lubiący tradycje kulinarne podane mu w domu,szanujący eksperymenty i otwarty na świat - czego można chcieć więcej od korzystnego kucharza$1811 "pionierskie potrawy, które można przygotować ze znanych w kuchni greckiej składników, podane w piękny sposób.
Fantastyczne zdjęcia i rodzinne opowieści dopełniają dzieła. Polecam gorąco!" Eliza Mórawska, autorka książek i bloga "White Plate" "George Colambaris pomimo tego, że mieszka w dalekiej Australii, zaraża cały świat smakami swej ojczystej Grecji.
Jego przepisy są pełne kefi, czyli greckiego stanu duszy, który dodaje niezwykle pozytywnej energii. Ta książka motywuje do podróży szlakiem aromatycznych przypraw: tymianku, oregano, mięty, oliwek, cynamonu, a także wypieszczonych słońcem bakłażanów, cukinii czy pomidorów." Marcin Pietrzyk, przewodnik i autor książki "Grecja po mojemu" Powyższy opis pochodzi od wydawcy.