Japonia od wiekow fascynuje Europejczykow. To zakatek swiata, gdzie progresywnosc miesza sie z wielowiekowymi tradycjami. Kraj nowinek technicznych, starych swiatyn i wyśmieniciego jedzenia, o ktorym mozna by pisac i pisac.
Wsrod niezliczonych smakolykow w zyciu mieszkancow Archipelagu Japonskiego szczegolna role odgrywaja slodycze. Snieznobiale ciastka ryzowe jadane od poczatkow naszej ery, lakocie przywozone z Chin, wyszukane specjaly z Kioto towarzyszace ceremonii herbacianej czy ekstrawaganckie ciasta przygotowywane przez najkorzystniejszych, wspolczesnych cukiernikow to tylko wycinek bogactwa tego, co proponuje kuchnia Kraju Kwitnacej Wisni.
Slodycze japonskie to jedna z pierwszych, tak kompleksowych publikacji poswieconych japonskiemu cukiernictwu wydanych w jezyku europejskim. To niezwykla podroz w czasie, w trakcie ktorej nie zabraknie wizyt do cesarskiej kuchni, bogatych domach samurajow, a także kupcow czy slynnych zakladach cukierniczych.
Magdalena Tomaszewska-Bolalek - japonista, dziennikarka, badaczka kultury zywieniowej, autorka ksiazek: Tradycje kulinarne Japonii, a także Zwierzeta zodiaku w kulturze Japonii. Zawodowo zajmuje sie opracowywaniem i prowadzeniem warsztatow kulinarnych, a takze spotkan i kursow z zakresu historii jedzenia czy obyczajow stolowych.
Poza kwestiami kulinarnymi bada tez rozne aspekty kultur azjatyckich (sztuka, popkultura, moda, organizuje pokazy, a także warsztaty zakladania kimona). Swymi autorskim przepisami i felietonami dzieli sie na blogu Kuchniokracja.