To czwarta z kolekcji książek kulinarnych „Mamo, daj mi przepis". Dotychczas ukazały się już: „Ciasta i ciasteczka", „Potrawy z warzyw, grzybów, kaszy i mąki" oraz „Dania mięsne i rybne". Wszystkie cieszyły się nad wyraz dużym zainteresowaniem czytelników.
teraz do zestawu dołączamy „Przekąski i desery na niepokaźne przyjęcia". Książka zawiera trzy główne działy. Pierwszy to różnego typu zakąski: smakowe pasty, oryginale koreczki i kanapki, przekąski z jajek czy ryb, galarety, pasztety, galantyny, faszerowane warzywa i sałatki i zakąski na gorąco: grzanki, tosty, babeczki i kiełbaski.
W drugim dziale znalazły się przepisy na wszystkiego typu desery: surówki i sałatki owocowe, koktajle, kremy, suflety, słodkości z mleka i śmietany, a także kasz i mąki, a także czekoladki, krówki czy marcepan.
Ostatni dział składa się z przepisów na rozmaite napoje i napitki: mrożone herbaty smakowe, napoje z maślanki, syropy i lemoniady owocowe, ale także napoje gorące: nieprzeciętne herbaty i kawy, a także koktajle z alkoholem, ajerkoniaki, piwa, poncze, wina i nalewki.
zebrane przepisy w prosty sposób pozwalają przygotować śladowe przyjęcie. Przepisy na potrawy są sprawdzone poprzez pokolenia i gwarantują, że goście z ochotą sięgną po dokładki. Wszystkie dania są proste do zrobienia.
Całość, podobnie jak we wcześniejszych tomach została opatrzona spektakularnymi fotografiami. Ponadto w drugiej części książki znajduje się notes na zapisanie własnych receptur. Wszystko po to, aby ulubione przepisy mieć za każdym razem na wyciągnięcie ręki.
Bonusowo zamieściliśmy porady, dzięki którym zorganizowanie przyjęcia będzie jeszcze łatwiejsze. Kolejny tom, jaki planujemy wydawać w tej kolekcji to: „Przetwory, a także zioła w kuchni i spiżarni".