To książka kulinarna z przepisami dla rodzin, które chcą się świadomie odżywiać, gotować razem, a potem wspólnie delektować posiłkiem. Pomoże rodzicom i dzieciom osiągnąć poprawną wagę ciała. Rodzice dowiedzą się wszystkiego o odpowiednim, dobrze skomponowanym odżywianiu.
Książka posiada niemało oryginalnych przepisów na pikantne i słodkie potrawy dla dzieci i dorosłych. We wnętrzu wynajdziemy ponad 150 sezonowych przepisów pomiędzy innymi na: granolę, sałatkę orientalną, barwny makaron szklany, słodkie gofry z jabłkami i sporo, mnóstwo innych. Potrawy zasmakują jednocześnie rodzicom, jak i najmłodszym dzieciom, ich przygotowanie nie sprawi trudności choćby tym osobom, które rozpoczynają swoją kulinarną przygodę z gotowaniem.
Dagmar von Cramm jest dietetyczką, ekspertką od potraw dla całej rodziny, które są proste, zdrowe i wyjątkowo smaczne. W pracy nad tą książką wspierała ją Anna Paki, dyplomowany ekotrofolog.