Warzywa na stół!
Burak, rabarbar, jarmuż, skorzonera, pasternak, brukiew oraz topinambur – siedem warzyw, kiedyś znanych i lubianych, a dziś już zapomnianych lub przypisanych do zaledwie kilku popularnych dań. Autorzy bestsellerowej „Kipi kaszy" podjęli smakowite wyzwanie, aby przywrócić retrowarzywa współczesnej kuchni. Przygotowali 105 oryginalnych przepisów, dla których inspiracją były dania z najróżniejszych części świata, a także polska tradycja i kultura. Warzywa występują w tej książce w roli głównej, dlatego blisko trzy czwarte przepisów to dania bezmięsne. Pomysły kulinarne pozostały tak skomponowane, by gotowanie sprawiało przyjemność jednocześnie osobom podejmującym kulinarne rewolucje, jak i doświadczonym wielbicielom korzystnej kuchni.
Retrowarzywa powracają więc w wielkim stylu, wpisując się w ideę zdrowego i świadomego odżywiania się, a także powrotu do korzeni (także dosłownie!) i kuchni regionalnej.
Paweł Łukasik – technolog żywienia, a prywatnie pasjonat gotowania. Odpowiada za część merytoryczną, gotowanie, a także przepisy przygotowane specjalnie na zapotrzebowania tej publikacji.
Grzegorz Targosz – fotograf, absolwent Otwartego Studium Fotografii Politechniki Krakowskiej, laureat w Ogólnopolskim Konkursie dla fachowych Fotografów Kulinarnych, autor wszelkich fotografii w książkach „Retrowarzywa" i „Kipi kasza".
Obaj prowadzą blog kulinarny „Gotowanie z Pasją" (Gotowaniezpasja.pl), udowadniając, że męska kuchnia może być kreatywna, zdrowa, lekka i wyszukana także widocznie. Swoją pasją do gotowania dzielili się już nieraz w programie „Dzień prawidłowy TVN" lub w audycjach radiowych – poprzez 1,5 roku w jednej z krakowskich rozgłośni prowadzili cotygodniowy program kulinarny „Na wolnym ogniu". Publikują swoje przepisy w ogólnopolskich magazynach, takich jak: „Moje Gotowanie", „Miasto pań", „Moda na Zdrowie", „KUKBUK".
W maju 2015 roku nakładem Samo Sedno ukazała się ich pierwsza książka kulinarna „Kipi Kasza", która błyskawicznie stała się bestsellerem.
seria procesu: SAMO SEDNO
ISBN: 9788377887189
Kod paskowy: 9788377887189
Autorzy: Łukasik Paweł, Targosz Grzegorz
Wydanie: 1
Rok wydania: 2016
Kod wydawcy: 30542
Miejscowość: Warszawa
ilość stron: 240
Oprawa: Twarda
PKWiU: 58.11.19.0
Format: 21.0x28.0cm
Głębokość (mm): 26
Waga: 1.018
Języki: polski
Grupa towarowa: Książka
Burak, rabarbar, jarmuż, skorzonera, pasternak, brukiew oraz topinambur – siedem warzyw, kiedyś znanych i lubianych, a dziś już zapomnianych lub przypisanych do zaledwie kilku popularnych dań. Autorzy bestsellerowej „Kipi kaszy" podjęli smakowite wyzwanie, aby przywrócić retrowarzywa współczesnej kuchni. Przygotowali 105 oryginalnych przepisów, dla których inspiracją były dania z najróżniejszych części świata, a także polska tradycja i kultura. Warzywa występują w tej książce w roli głównej, dlatego blisko trzy czwarte przepisów to dania bezmięsne. Pomysły kulinarne pozostały tak skomponowane, by gotowanie sprawiało przyjemność jednocześnie osobom podejmującym kulinarne rewolucje, jak i doświadczonym wielbicielom korzystnej kuchni.
Retrowarzywa powracają więc w wielkim stylu, wpisując się w ideę zdrowego i świadomego odżywiania się, a także powrotu do korzeni (także dosłownie!) i kuchni regionalnej.
Paweł Łukasik – technolog żywienia, a prywatnie pasjonat gotowania. Odpowiada za część merytoryczną, gotowanie, a także przepisy przygotowane specjalnie na zapotrzebowania tej publikacji.
Grzegorz Targosz – fotograf, absolwent Otwartego Studium Fotografii Politechniki Krakowskiej, laureat w Ogólnopolskim Konkursie dla fachowych Fotografów Kulinarnych, autor wszelkich fotografii w książkach „Retrowarzywa" i „Kipi kasza".
Obaj prowadzą blog kulinarny „Gotowanie z Pasją" (Gotowaniezpasja.pl), udowadniając, że męska kuchnia może być kreatywna, zdrowa, lekka i wyszukana także widocznie. Swoją pasją do gotowania dzielili się już nieraz w programie „Dzień prawidłowy TVN" lub w audycjach radiowych – poprzez 1,5 roku w jednej z krakowskich rozgłośni prowadzili cotygodniowy program kulinarny „Na wolnym ogniu". Publikują swoje przepisy w ogólnopolskich magazynach, takich jak: „Moje Gotowanie", „Miasto pań", „Moda na Zdrowie", „KUKBUK".
W maju 2015 roku nakładem Samo Sedno ukazała się ich pierwsza książka kulinarna „Kipi Kasza", która błyskawicznie stała się bestsellerem.
seria procesu: SAMO SEDNO
ISBN: 9788377887189
Kod paskowy: 9788377887189
Autorzy: Łukasik Paweł, Targosz Grzegorz
Wydanie: 1
Rok wydania: 2016
Kod wydawcy: 30542
Miejscowość: Warszawa
ilość stron: 240
Oprawa: Twarda
PKWiU: 58.11.19.0
Format: 21.0x28.0cm
Głębokość (mm): 26
Waga: 1.018
Języki: polski
Grupa towarowa: Książka