Kasze. Zapomniane, odkąd ziemniaki zawładnęły naszymi stołami. A to one od wieków były podstawą w kuchni wszystkich grup społecznych. W dekoratywnej zastawie pojawiały się na królewskich i książęcych stołach.
W glinianych misach w chłopskich izbach. Odkryjcie, jak smaży się kresowe pymchy, piecze pieróg biłgorajski i podkarpackie huski. Poznajcie najlepszy makowiec z kaszą manną z Podkarpacia i sławną fifkę, czyli zupę łódzkich tkaczy.
zobaczcie, czym różni się smak krupniku kujawskiego od krupniku na wędzonych śliwkach. W jaki sposób na Dolny Śląsk, Śląsk Opolski i Ziemię Lubuską trafiła kasza kukurydziana i co z tym wspólnego mieli górale czadeccy.
Dlaczego królowa Anna Jagiellonka kazała sprowadzać do Warszawy kaszę z Radomska, a także jakie przysmaki królowały w domach mieszczan w Warszawie czy Krakowie w dwudziestoleciu międzywojennym. Poznajcie roślinne wersje wielu regionalnych przysmaków: grysikowca, siekańców, izbickich golasów, szydłowieckich kaloszy, podkarpackich granatów, zawijoków janowickich, kresowej kuleszy i jacznika czy panirochów.
Przed nami przesmaczna przygoda! *** Kasze – w różnorodnych odmianach i w różnorodnych odsłonach. Paweł Ochman dokonał rzeczy niebywałej. Po pierwsze, wrócił do towaru, który przez stulecia stanowił podstawę naszego menu, a przez ostatnich kilka dekad niezbyt nieraz gościł na polskich stołach.
Po drugie, każdy znajdzie mnóstwo interesujących faktów dotyczących np. Odmian kasz, ich nazw regionalnych czy pochodzenia. Po trzecie wreszcie, jest skierowana do wszelkich i może z niej korzystać każdy, kogo ciekawią nowe smaki.
Pozycja obowiązkowa dla pasjonatów gotowania i doskonałe źródło inspiracji. Prof. Dorota Świtała-Trybek, Uniwersytet Opolski „Kasze” Pawła Ochmana genialnie wpisują się w istniejący nurt zainteresowania regionalnym dziedzictwem kulinarnym w Polsce.
Największym atutem tej książki są wybrane w trakcie niezliczonych podróży kulinarnych oryginalne przepisy pozyskane od pań z kół gospodyń wiejskich. Dzisiaj znaczne grono czytelników może we własnym domu sporządzić na bazie kasz zupy, dania obiadowe czy desery, a później wyruszyć w kulinarną podróż po regionach.
To obowiązkowa pozycja dla osób odkrywających dziedzictwo kulinarne oraz tych wszelkich, którzy żyją w zgodzie ze,,slow life”, a tym samym celebrują posiłki w duchu,,slow food”. Dr Dominik Orłowski, Polska Izba produktu Regionalnego i Lokalnego w Warszawie Paweł Ochman to istny fenomen.
Prawdziwy autorytet w czasach intelektualnego kryzysu i ekspertów od wszystkiego. Trudno o drugiego podobnego mu pasjonata polskiej kuchni regionalnej i jej bardziej skrupulatnego kronikarza. Niezmiennie chylę czoła przed jego warsztatem, wiedzą i niezwykłą umiejętnością adaptowania starych przepisów do współczesnych czasów.
Basia Starecka, dziennikarka, w sieci jako NakarmionaStarecka.pl Tytuł Kasze w roślinnej kuchni regionalnej Autor Paweł Ochman Wydawnictwo Marginesy EAN 9788367022651 ISBN 9788367022651 Kategoria Kuchnia,diety\Kuchnia ilość stron 320 Rok wydania 2022 Wydanie 1