Skąd wzięło się przekonanie, iż musimy dokonywać wyboru między ogrodem ładnym a ogrodem praktycznym, dającym produkty na nasz stół? między klombem kwiatowym a warzywną grządką? Tymczasem sporo roślin, które pielęgnujemy, by cieszyły nasz wzrok, należycie jak we flakonie sprawdza się na talerzu!
przedstawiamy w tej książce 60 roślin, których urodę podziwiamy, nie wiedząc, iż można wykorzystywać je w kuchni, robić z nich ciasta, napoje, sałatki, przetwory, sosy czy używać do dekoracji potraw. Można hodować je w ogrodzie, można w doniczce na tarasie albo w mieszkaniu. Książka nie tylko podaje szczegóły uprawy i pielęgnacji każdej z nich, ale opisuje ich walory odżywcze i podsuwa ciekawe przepisy kulinarne do natychmiastowego użycia. Przekonajcie się sami, jak to, co piękne, potrafi być smaczne.
Do zmiany myślenia przekonują nas Roland i Maryline Motte, urocza para Francuzów, uprawiająca wspólnie ten sam ogród w sercu Wogezów i udzielająca porad ogrodniczych na portalach społecznościowych. Gwarantują, iż każdy z przekazanych tu przepisów został poprzez nich wypróbowany!