Polskie pola i ogrody kryją w sobie dużo kulinarnych skarbów. Ta książka uczy, jak wprowadzić do codziennego menu rośliny o ciekawych smakach i wartościowych składnikach. Z pokrzywy i stokrotki, zebranych w trakcie zwykłego spaceru, stworzymy niezwykłe dania. Gorąco polecam!
Ewa Wachowicz
Brakowało mi poradnika, który przełoży na język codziennego gotowania pomysły współczesnych kucharzy, znajdujących poezję smaku w roślinach z pobliskiej łąki. Błyskotliwe zdjęcia i inspirujące przepisy sprzyjają kulinarnym eksperymentom. Tego lata jemy mlecze!
Maryla Musidłowska, dziennikarka Kuchnia+ i „Elle"
nieszablonowe propozycje smacznych dań z roślin, które nie za każdym razem lubimy oglądać w naszych ogródkach – chwastów. Jadalnych, zdrowych i skrywających mnóstwo oryginalnych smaków.
Czy zamiast uparcie pozbywać się chwastów, nie prościej, przyjemniej i bardziej eko będzie po prostu je zjeść?
Zasmakuj w zupie z kurdybankiem, upiecz wegańskie bułeczki z komosą i skosztuj spaghetti z pączkami mniszka. A na deser zjedz tort z pokrzyw i wypij kawę z mniszka!
Pokrzywa, tasznik, babka czy gwiazdnica nie muszą być wrogimi intruzami, lecz mogą stać się składnikami smakowitego dania!
Pyszne chwasty to nie poradnik surwiwalowy, ale inspirująca książka kucharska. Zwiększone wydanie, 142 przepisy!
Małgorzata Kalemba-Drożdż – autorka książek Jadalne kwiaty, Różane przepisy, Smakowite drzewa i Smaki ogrodu (2021). Prowadzi bloga kulinarnego Trochę Inna Cukiernia. Z entuzjazmem promuje jedzenie dzikich roślin i jadalnych kwiatów. Pochodzi z Krakowa. Doktor biochemii. Mama dwójki dzieci.