"Dociekliwy geek w kuchni nie uraduje się prostym odtwarzaniem gotowych przepisów z czyjegoś bloga. Będzie drążyć, zastanawiać się, popróbuje eksperymentów. Być może da się ponieść intuicji albo postara się uzyskać zaskakujące połączenie smaków i zapachów.
Tak pojmowana kuchnia staje się miejscem niezwykłym, gdzie nauka harmonijnie łączy się ze sztuką, przyjemność ze zdrowiem, a poszczególne szczegóły przepisu uzyskują specjalne znaczenie. Niezależnie od tego, czy chcesz zrobić proste naleśniki, czy przygotować wyszukane danie, które zachwyci gości, postaw na subtelne połączenie prawideł fizyki i chemii ze szczyptą artystycznej improwizacji!
Ta książka jest drugim, poszerzonym i uzupełnionym wydaniem przewodnika po kuchni dla geeków. Wynajdziesz tu niemało przydatnych danych, inspiracji i zadziwiających ciekawostek. W każdym rozdziale znalazły się przepisy kulinarne, propozycje eksperymentów, a także informacje wprost od badaczy, naukowców i wspaniałych szefów kuchni.
Dowiesz się, jakie procesy zachodzą w zróżnicowanych temperaturach pieczenia i gotowania, jak zrobić znakomite kruche ciasto i dlaczego warto postawić na sezonowość. Nie zabrakło wskazówek, dzięki którym będziesz gotować nie tylko pysznie, ale i zdrowo!
Dzięki własnej ciekawości i chęci eksperymentowania i niewielkiej pomocy tej książki szybko odkryjesz, jak niezwykłym, fascynującym, magicznym i... Nieodparcie przyjemnym miejscem jest Twoja kuchnia!
W tej książce między innymi: przepisy na samotną szybką kolację i wystawne przyjęcie przydatne informacje o wyposażeniu kuchni i poszczególnych produktach co się dzieje w trakcie gotowania, pieczenia, duszenia, smażenia co wpływa na wrażenia smaku i zapachu karmelizacja cukru, sztuczki z szybkowarem, technika sous vide i inne Kuchnia$11 Badaj, eksperymentuj, pytaj - i ciesz się!
O autorze Jeff Potter jest wnikliwym badaczem świata kulinarnego, który uwielbia znajdywanie odpowiedzi na pytania dlaczego elementy potraw zachowują się tak, a nie inaczej w określonych przepisach. Oswajając ludzi skoncentrowanych na sztuce kulinarnej z aspektami naukowymi, dotyczącymi produktów spożywczych, stara się przybliżać i wyjaśniać zagadnienia naukowe jak najszerszemu gronu odbiorców.
Jeff pracuje z organizacjami i startupami, wspierając je w działaniach na rzecz rozwoju technologii stojących za ich produktami rynkowymi. Jeff Potter pisywał artykuły w USA Today, gościł w programie The Today Show, a ostatnio jest również regularnym gościem programu radiowego Science Friday.