W krajach bałtyckich spotykają się dwa światy – Bałtyk łączy Europę Wschodnią ze Skandynawią, co pociąga za sobą wpływy kulinarne i podmianę kulturową.
„Bursztyn i żyto" przybliża nam interesują część Europy, oprowadza nas po jej stolicach, opowiada jej dzieje i odkrywa dynamiczny, nowy styl gotowania. Tamtejsza kuchnia, przedstawiona na tle bogatej historii i kultury krajów bałtyckich, jest bramą do ulepszonego zrozumienia tego regionu i mentalności jego mieszkańców. Przepisy – osadzone w bałtyckiej tradycji, a równocześnie inspirowane współczesnymi trendami – są innowacyjne, niepowtarzalne i łatwe do odtworzenia w domu. Otwierają przed nami świeże kulinarne horyzonty. Między przepisy i opowieści o podróżach zostały wplecione urywki poezji, literatury, pieśni i przysłów, co powoduje, iż ta książka to jednocześnie kulturowy punkt odniesienia dla podróżników, jak i wizytówka tętniącej życiem kuchni krajów bałtyckich.
O AUTORCE
Debiutancka książka kucharska Zuzy Zak „Polska. Nasza kuchnia w nowej odsłonie" została wydana w sześciu krajach, a w znacznej Brytanii wyprzedana jako jedna z najkorzystniejszych książek kulinarnych roku 2016 stacji BBC Radio 4. Według The Independent Newspaper „uchwyciła ona ducha narodu". Autorka urodziła się w 1979 roku, w PRL-u. Jako ośmiolatka przeprowadziła się do znacznej Brytanii. Przez osiem lat pracowała w telewizji. W październiku 2019 roku, w prestiżowej School of Slavonic and East European Studies (UCL London) zaczęła pracę doktorską poświęconą sztuce kulinarnej. Kontynuuje badania nad kuchnią wschodnioeuropejską z perspektywy społeczno-kulturowej, poprzez pryzmat antropologa kultury.
GŁÓWNE zalety
• Oryginalne przepisy oparte na doświadczeniach kulinarnych autorki i jej kontaktach osobistych
• Apetyt na specjały kuchni regionalnej z niedawno spopularyzowanych miejsc turystycznych
• Trzy bałtyckie stolice, Tallin (Estonia), Wilno (Litwa) i Ryga (Łotwa), wpisane na listę światowego dziedzictwa UNESCO i zyskujące na popularności kierunki podróży – tylko w 2018 roku Estonię odwiedziło ponad 2,1 mln turystów z zagranicy (źródło: visitestonia.com/en)
„To spektakularny portret regionu – jego krajobrazów, historii, mieszkańców i oczywiście jedzenia.
Przepisy, od znanych z czasów komunistycznych klasyków po regionalnei współczesne specjały, są różnorodne, ekscytujące, kuszące i pełne smaku.
Ta książka to prawdziwa perełka z gatunku podróży kulinarnych!"
ALISSA TIMOSHKINA, SALT & TIME
„Co za radość… wspaniała kuchnia bałtycka… Radość sprawi mi równocześnie lektura tej cudownej książki, jak i gotowanie według niej".
OLIA HERCULE
Tytuł Bursztyn i żyto. Bałtycka podróż kulinarna. Estonia, Łotwa, Litwa Autor Zuza Zak Tłumacz Skawran Katarzyna Anna Wydawnictwo APN Promise EAN 9788375414486 ISBN 9788375414486 Kategoria Literatura\Podróżnicza ilość stron 256 Rok wydania 2021 Oprawa Twarda Wydanie 1