Roślinna kuchnia to bez cienia wątpliwości przyszłość. Od kilku lat obserwuję ten rosnący nurt i z przyjemnością tworzę kolejne wegańskie przepisy, które pomagają redukować liczba produktów pochodzenia zwierzęcego w diecie. Jako dietetyk czuję się w obowiązku ograniczać ich spożycie jeszcze w trosce o dobro zwierząt i przyszłość planety. Za punkt honoru postawiłam sobie, aby moje receptury były wyjątkowo smaczne, sycące i należycie zbilansowane. Uważam, że roślinne posiłki są dla każdego – niezależnie, na jakiej diecie aktualnie jesteś, im częściej pojawią się na Twoim talerzu, tym lepiej! W książce znajdziesz zweganizowane potrawy z moich poprzednich publikacji, uzupełnione o 20 zupełnie nowych wegańskich hitów.
Zapraszam do testowania!
Viola Urban – autorka bloga Okiemdietetyka.pl
„Im bogatsze nasze społeczeństwo – tym uboższa jego dieta. Z każdej strony słychać doniesienia o rosnącej liczbie schorzeń spowodowanych nadciśnieniem tętniczym czy otyłością. Niby wiemy, że ograniczenie mięsa pomogłoby je zminimalizować, jednak trudno nam się za to wziąć. Autorka ukazuje, jak podejść do diety roślinnej mądrze, tak by była nie tylko pyszna,w głównej mierze poprawnie zbilansowana, różnorodna i odżywcza. Za bezprecedensową uważam publikację, w której doświadczona Pani dietetyk serwuje przepis na schabowego. Zwierzęta całe, ludzie zdrowsi, środowisko mniej obciążone – taką chciałabym widzieć przyszłość. Do takiej przyszłości Viola Urban dokłada właśnie swoją cegiełkę".
(Weronika Pochylska – Creative Director w RoślinnieJemy & Chefs For Change Polska)
„Jestem zachwycona książką! Viola nie tylko ukazuje, jak pysznie i kreatywnie gotować wegańsko, ale też przemyca rady o zbilansowanym komponowaniu roślinnych posiłków. Pełno tu cennych porad pomagających w zdrowym gotowaniu. A te przepisy? No WOW! Od razu chce się jeść zdrowo i wegańsko!".
(Irena Owsiak – dietetyczka, autorka kanału na YouTube Healthy Omnomnom)
„Viola Urban od lat generuje „blog ekspercki dla wyjątkowo dociekliwych", ten sam wysoki poziom znamionuje też jej książki. W „Diecie na roślinach" udowadnia, że można jeść równocześnie zdrowo, smacznie, a także w sposób przychylny zwierzętom i środowisku. Przed Wami 100 przepisów pełnych białka, cynku i wapnia, a w głównej mierze rewelacyjnego smaku. Tak wygląda dieta roślinna Okiem Dietetyka".
(Joanna Wlazło – redaktor magazynu „Vege", Fundacja Viva)