Od pewnego czasu można zaobserwować dość sprzeczne mechanizmy rządzące naszym życiem - ludzie coraz częściej chorują, mimo iż farmacja i wspierająca ją współczesna medycyna stają się coraz solidniejsze. Z tej zaskakującej zależności można wyciągnąć wniosek o błędnym kierunku naszych poszukiwań. Tymczasem istotnie cenne dla naszego zdrowia witaminy C, D3 i K2, potężny jod, prosty do uzupełnienia selen, kurkuma, imbir i bezkompromisowy miód, są na wyciągnięcie ręki. Najkorzystniejsze lekarstwa stoją na półkach w kuchni i rosną w ogrodzie.
Książka jest efektem długoletnich, dociekliwych poszukiwań w dziedzinie zdrowego odżywiania, leczenia ekologicznym jedzeniem i suplementami diety, nawadniania ciała, a także aktywności fizycznej. W opracowaniu autorka przedstawiła teorie na temat samoleczących cechy naszego organizmu, a także zalecenia, które pomogą poprawić jakość życia, a także zwalczyć choroby. Warto wiedzieć, iż nasze ciało ma dar samoleczenia, jednak musimy dostarczyć mu wszystkich komponentów odżywczych w odpowiedniej diecie i właściwym czasie.