Jaka jest tradycyjna kuchnia tajska oprócz tego, iż uchodzi za najlepszą na świecie? Określa Tajów jako naród, ale jest jeszcze pojęciem, które poprzez wieki ewoluowało. Śledząc historię jednej z jej najpopularniejszych potraw, zupy Tom Yum, przekonamy się, iż podobnie jak inne kuchnie narodowe jest tak naprawdę wielokulturowa. Jest oparte jednak na lokalnych produktach, którym zawdzięcza niepowtarzalny smak. Bazując na tym, co świeże i sezonowe, klasyczne i progresywne zarazem, kuchnia tajska jest pyszna i zdrowa.
Izabella Wit-Kossowska dziennikarka, redaktorka. Fascynują ją ludzie i ich historie. Uważa,dobre pytania są lepsze niż łatwe odpowiedzi. Nie może żyć bez jazzu, papryczki chili i kawy, o której napisała książkę Historia kawy, czyli opowieść o najważniejszym napoju świata (Wydawnictwo SBM, 2021). Wszędzie, gdzie może znaleźć lecz jedną z tych rzeczy, jest u siebie. Także w Tajlandii.