Co zrobić aby ze zwykłego tortu, ciasta czy tarty wyczarować prawdziwe dzieło sztuki? I jak dekorować, by każdy kawałek słodkości wydawał się jeszcze smaczniejszy? Autorka krok po kroku przedstawia jak dekorować torty, ciasta, tarty i inne wypieki na zróżnicowane okazje – te najszczególniej uroczyste, takie jak ślub czy chrzest oraz na te bardziej codzienne, jak urodziny i imieniny.
Nie zabrakło również inspiracji na Dzień Matki, walentynki czy Halloween. Autorka daje szczegółowe wskazówki, jak przygotować ozdoby z masy cukrowej, izomlatu, marcepanu, żelatyny czy czekolady i jak złożyć tort, wytynkować jego poszczególne warstwy, a następnie misternie ozdobić.
Podpowiada również jak we własnej kuchni urządzić pracownię zdobniczą z prawdziwego zdarzenia i podaje sprawdzone przepisy na przeróżne okoliczności. Całość jest ilustrowana zdjęciami, na których pokazane są etapy dekorowania i gotowe realizacje.
Powyższy opis pochodzi od wydawcy.