"Zespół jelita drażliwego powoduje, iż życie staje się uciążliwe i frustrujące. To i inne schorzenia przewodu pokarmowego, jak nieswoiste zapalenie jelit, celiakia czy alergie pokarmowe, wymuszają na pacjencie używanie rygorystycznej diety eliminacyjnej.
Niestety, nie za każdym razem można w przystępny sposób określić produkty powodujące dolegliwości. Dla tych osób rozwiązaniem nieraz staje się dieta, która polega na przyjmowaniu jak najmniejszych ilości niektórych węglowodanów, określanych akronimem FODMAP: fermentujących oligosacharydów, disacharydów, monosacharydów i polioli.
Związki te u wielu osób z zespołem jelita drażliwego powodują nasilenie nieprzyjemnych objawów. Problem tkwi w tym, że dieta większości z nas obfituje w FODMAP i nie jest prosto wykluczyć je z talerza. Dzięki tej książce dowiesz się, jak wdrożyć dietę eliminującą FODMAP i przy okazji nie pozbawić się radości z świetnych posiłków.
W ten sposób powinno Ci się udać zmniejszyć nasilenie nieprzyjemnych dolegliwości, a równocześnie żywić się w sposób zdrowy i satysfakcjonujący. Najpierw określisz, który z planów żywienia najlepiej odpowiada Twoim potrzebom, później pousuwasz z diety najmocniej niewskazane produkty i wreszcie osiągniesz najważniejszy cel: zidentyfikujesz pokarmy powodujące u Ciebie objawy chorobowe, a także te, które możesz spożywać bezpiecznie.
Poza rzetelną wiedzą wyszukasz tu całe dużo nieprzeciętnych przepisów. Nie zabrakło wskazówek ułatwiających modyfikację posiłków, tak żeby w jak najlepszy sposób zjednoczyć je do swych specyficznych potrzeb.
Dzięki tej książce dowiesz się: czym jest FODMAP i jak wpływa na rozwój dolegliwości przewodu pokarmowego jak sprawdzić, które elementy pokarmowe powodują dolegliwości który plan żywienia będzie stosowny dla Ciebie w jaki sposób wydajnie wdrożyć dietę jak przyrządzać pyszne dania z minimalną zawartością FODMAP Jedz zdrowo i ciesz się każdym pysznym posiłkiem!
O autorach Karen Frazier jest specjalistką od żywienia i fitnessu. Opracowuje przepisy dla pacjentów, którzy muszą przestrzegać restrykcyjnych diet. Jej celem i pasją jest sprawianie, aby dieta nawet poważnie chorych osób była jednocześnie zdrowa, jak i satysfakcjonująca.
Laura Manning jest dietetyczką, która od kilkunastu lat zajmuje się pacjentami z zespołem jelita drażliwego, nieswoistym zapaleniem jelit czy celiakią. Specjalizuje się w prostych i produktywnych rozwiązaniach, dzięki którym ulepsza się zdrowie chorych, nawet w sytuacji poważnego niedożywienia.