Domowy ogród w stylu zero waste przepięknie ukwiecony, dekoracyjny balkon - wszyscy znamy ten widok. Może choćby sami mamy na balkonie namiastkę ogrodu. Rośliny ozdobne pomagają się zrelaksować i posiadają pozytywny wpływ na samopoczucie - to wiadomo nie od teraz.
Jednak uprawianie warzyw w domowych warunkach to jeszcze stosunkowo świeży, choć zyskujący coraz większą popularność trend. Skąd ta wzrostowa tendencja$201 głównie jesteśmy coraz bardziej świadomymi konsumentami.
Unikamy żywności z niepewnych źródeł, chemicznie wzbogacanej, spryskiwanej, wytworzonej nierzadko w sposób mający więcej wspólnego z przemysłem aniżeli ogrodnictwem. Nic nie daje takiej pewności jak własna uprawa.
Balkonowy ogród warzywny zapewne nie uwolni nas w pełni od konieczności wizyt w sklepach, ale dostarczy radości i satysfakcji ze spożywania wyhodowanych własnymi rękami warzyw i ziół. A przy tym nasza balkonowa grządka wciąż może spełniać funkcję dekoratywną - rośliny spożywcze z powodzeniem można bratać z dekoracyjnymi.
Michał Mazik, praktykujący ogrodnik, dziennikarz i bloger od lat specjalizujący się w tematyce ogrodniczej, pomoże w zbudowaniu ogrodu warzywnego od podstaw i doradzi w najważniejszych kwestiach, które zebrał w tej książce: dobór sadzonek i adekwatnych pojemników wybór ziemi i podłoża do wysiewu nawadnianie i nawożenie zabiegi pielęgnacyjne walka z chwastami i ze szkodnikami Powodzenia i smacznego!
Podpowie także, co zrobić z ogrodem w czasie urlopu, jak zabezpieczyć go zimą, a latem osłonić przed skwarem. Jednym zdaniem - wyposaży w pakiet wiedzy potrzebnej do tego,radować się smakiem własnoręcznie wyhodowanych na balkonie warzyw i ziół.
Reszta, droga Czytelniczko, drogi Czytelniku, w Twoich rękach. Powyższy opis pochodzi od wydawcy.