Alergie pokarmowe obok nowotworów, chorób układów oddechowego i krążenia zaliczane są dziś do przeważnie występujących chorób cywilizacyjnych. Ponieważ mówi się choćby o epidemii alergii pokarmowych. Czym właściwie są? Mówiąc najprościej, alergia to przesadna reakcja układu niepodatnościowego na obcą substancję, która powinna w normalnych okolicznościach być korzystnie tolerowana. Reakcje alergiczne mogą obejmować szereg objawów. Począwszy od lekkiego swędzenia w jamie ustnej, a skończywszy na ekspresowo postępującej, ogólnoustrojowej i zagrażającej życiu reakcji zwanej anafilaksją. Eksperci szacują się, że alergia pokarmowa występuje u 4-8% dzieci i 2-4% osób dorosłych na świecie. Jaka jest przyczyna alergii pokarmowych? Oprócz czynników genetycznych, na rozwój alergii wpływają dodatkowo czynniki środowiskowe, przede wszystkim: fason życia, stres, chemiczne dodatki w żywności, zanieczyszczenie środowiska. I to one są najczęstszą przyczyną nieprawidłowych reakcji immunologicznych u osób dorosłych.
Oto najistotniej powszechne alergeny pokarmowe. Z całą pewnością zaliczamy do nich:
orzeszki ziemne i orzechy drzewne (migdały, orzechy laskowe, orzechy nerkowca, pistacje, orzechy włoskie, orzechy pekan, brazylijskie i makadamia),
mleko,
jaja,
soja,
pszenica,
ryby,
skorupiaki,
nasiona.
Alternatywa dla diet eliminacyjnych, leków, wyrzeczeń i strachu przed alergenami
Marzysz o tym, żeby latem móc radować się smakiem i aromatem truskawek? Masz dość swędzących wysypek po zjedzeniu kilku orzeszków? Okazjonalne wypicie kawy z mlekiem sprawia męczącą biegunkę? Jeśli Ty ponadto cierpisz z powodu alergii pokarmowej, ta książka jest dla Ciebie! Dzięki wieloletniemu doświadczeniu i wiedzy, którą dzieli się z Tobą Autorka, będziesz mógł przezwyciężyć alergie pokarmowe. Bez diety eliminacyjnej, leków, wyrzeczeń i strachu przed alergenami! Ponieważ doktor Sakina Shikari Bajowala ma dla Ciebie alternatywę. W książce demonstruje bezpieczny i skuteczny, potwierdzony naukowymi badaniami, sposób na pozbycie się alergii i nietolerancji pokarmowych na najróżniejsze pokarmy i produkty spożywcze. To zyskująca popularność immunoterapia podjęzykowa (SLIT) i doustna (OIT). Metoda polega na zjadaniu lub podawaniu pacjentowi podjęzykowo stopniowo powiększanej ilości alergenu pokarmowego lub jego ekstraktu w postaci kropelek, aż pacjent będzie w stanie spożyć pełną dawkę bez reakcji alergicznej. A co z tego wynika pozbyć się stanu zapalnego i wrócić do zdrowia!
Kompendium wiedzy o odczulaniu doustnym i podjęzykowym
Autorka poprowadzi Cię krok po kroku poprzez każdy etap immunoterapii doustnej i podjęzykowej. Wyjaśni, na czym polega ten cykl i kto może skorzystać z tej metody. Ważnym aspektem jest także to, iż w książce opisuje także, jak wygląda pierwsza wizyta w gabinecie lekarskim jeszcze przed rozpoczęciem odczulania, czego możesz na niej oczekiwać i jakie badania wykonać. Lekarka podkreśla, jak ważne jest opracowanie jednostkowego planu leczenia. Dzięki jej wskazówkom, będziesz wiedział, jak bezpiecznie stosować pionierskie odczulanie w sytuacji alergii pokarmowych. Autorka podpowie Ci także, jak zadbać o swój mikrobiom w jelitach, który bez wątpienia jest nad wyraz ważny w procesie pozbywania się stanu zapalnego. Dr Sakina Shikari Bajowala oddaje w Twoje ręce kompendium wiedzy o odczulaniu doustnym i podjęzykowym.
Pożegnaj alergie pokarmowe na za każdym razem!