W przyrodzie występuje spory wybór dziko rosnących roślin jadalnych. Mogą one wzbogacić nasz jadłospis i cechują się wysoką zawartością odżywczych substancji. Od wieków nasi przodkowie je zbierali. Były one dla nich równocześnie pożywieniem i lekiem. Dzisiaj każdy z nas może sięgnąć po wiedzę przodków i zaczerpnąć z naturalnego źródła smaku i zdrowia.
Zapewne wszyscy znają bardzo popularną roślinę jaką jest babka lancetowata. Lecz już nie wszyscy wiedzą, iż z jej młodych liści można przygotować pyszną sałatkę czy ugotować jak szpinak i dodawać do omletów czy jajecznicy. Okłady z babki lancetowatej stosuje się w sytuacji zranień, zapaleń skóry, oparzeń, obrzęków i ukąszeń owadów. Powszechnie występującą rośliną jest mniszek, którego liście i korzenie mają działanie moczopędne. Jest również pomocny w dolegliwościach wątroby, oczyszcza krew, łagodzi zaburzenia trawienne. To wykorzystanie jedynie 2 spomiędzy 200 roślin opisanych w tej publikacji, a które bezproblemowo spotkasz na łące, trawniku albo w lesie. Dzisiaj sam możesz sprawdzić w czym pomogą Ci pozostałe z nich.
Książka ta jest przystępnym w zaimplementowaniu przewodnikiem. Znajdziesz w niej dane o najważniejszych i najbardziej u nas rozpowszechnionych dzikich roślinach jadalnych wraz ze zdjęciami i opisem ich parametry odżywczych i leczniczych. Uzyskasz szczegółowe dane dotyczące tego, jakie części rośliny można zbierać o danej porze roku i w jaki sposób można ich używać w kuchni. Nauczysz się także umiejętnie rozpoznawać trujące rośliny, które można prosto pomylić z jadalnymi.
Zdrowie i smak z natury.
Podtytuł: Lecznicze atrybuty i składniki odżywcze 200 gatunków polskich roślin
ISBN: 9788364278228
Kod paskowy: 9788364278228
Autorzy: Fleischhauer Steffen Guido, Guthmann Jürgen, Speigelberger Roland
Wydanie: 1
Rok wydania: 2015
Kod wydawcy: 32715
Miejscowość: Białystok
liczba stron: 336
Oprawa: Miękka
PKWiU: 58.11.1
Format: 14.4x20.2
Głębokość (mm): 17
Waga: 0.59
Języki: polski
Grupa towarowa: Książka
Zapewne wszyscy znają bardzo popularną roślinę jaką jest babka lancetowata. Lecz już nie wszyscy wiedzą, iż z jej młodych liści można przygotować pyszną sałatkę czy ugotować jak szpinak i dodawać do omletów czy jajecznicy. Okłady z babki lancetowatej stosuje się w sytuacji zranień, zapaleń skóry, oparzeń, obrzęków i ukąszeń owadów. Powszechnie występującą rośliną jest mniszek, którego liście i korzenie mają działanie moczopędne. Jest również pomocny w dolegliwościach wątroby, oczyszcza krew, łagodzi zaburzenia trawienne. To wykorzystanie jedynie 2 spomiędzy 200 roślin opisanych w tej publikacji, a które bezproblemowo spotkasz na łące, trawniku albo w lesie. Dzisiaj sam możesz sprawdzić w czym pomogą Ci pozostałe z nich.
Książka ta jest przystępnym w zaimplementowaniu przewodnikiem. Znajdziesz w niej dane o najważniejszych i najbardziej u nas rozpowszechnionych dzikich roślinach jadalnych wraz ze zdjęciami i opisem ich parametry odżywczych i leczniczych. Uzyskasz szczegółowe dane dotyczące tego, jakie części rośliny można zbierać o danej porze roku i w jaki sposób można ich używać w kuchni. Nauczysz się także umiejętnie rozpoznawać trujące rośliny, które można prosto pomylić z jadalnymi.
Zdrowie i smak z natury.
Podtytuł: Lecznicze atrybuty i składniki odżywcze 200 gatunków polskich roślin
ISBN: 9788364278228
Kod paskowy: 9788364278228
Autorzy: Fleischhauer Steffen Guido, Guthmann Jürgen, Speigelberger Roland
Wydanie: 1
Rok wydania: 2015
Kod wydawcy: 32715
Miejscowość: Białystok
liczba stron: 336
Oprawa: Miękka
PKWiU: 58.11.1
Format: 14.4x20.2
Głębokość (mm): 17
Waga: 0.59
Języki: polski
Grupa towarowa: Książka