Woda kokosowa to orzeźwiający napój z wnętrza kokosa. Najwięcej jest jej w zielonych, jeszcze niedojrzałych owocach. Stanowi ona bogate źródło substancji odżywczych, witamin i minerałów. Dzięki wyjątkowym właściwościom sprzyja także równowadze chemicznej organizmu, chroni przed chorobami, pomaga w walce z rakiem i opóźnia procesy starzenia.
Źródła historyczne i ludność, która na co dzień spożywa różnego rodzaju produkty z kokosa i najnowsze badania naukowe potwierdzają wyjątkowe atrybuty lecznicze wody kokosowej. Pomocna jest ona w walce z chorobami nerek, a choćby rozpuszcza kamienie nerkowe.
Wyrównuje poziom cukru w organizmie oraz ogranicza obrzęk rąk i stóp. Regularne jej picie wspomaga trawienie i uwalnia od zaparć. Z badań wynika,obniża ponadto ryzyko wystąpienia chorób serca, ulepsza krążenie i obniża ciśnienie krwi.
Elektrolity zawarte w wodzie kokosowej pod względem składu przypominają ludzkie osocze, dlatego płyn ten zyskał ogromną popularność jako naturalny izotonik uzupełniający płyny utracone podczas aktywności fizycznej albo podczas choroby.
W przeciwieństwie do konwencjonalnych napojów izotonicznych jest ona w pełni kompatybilna z ludzkim organizmem do tego stopnia, że można ją wstrzykiwać bezpośrednio do krwiobiegu. Woda kokosowa od ponad 60 lat z powodzeniem używana jest w kroplówkach.
W tej książce autor, dr Bruce Fife, badacz i znawca kokosa, prezentuje lecznicze cechy wody kokosowej. Wynajdziesz w niej ponadto terapię nawadniającą i 36 przepisów na pyszne i zdrowe napoje. Zasmakuj wody życia!
Powyższy opis pochodzi od wydawcy.