Siostra Salomea fantastycznie gotuje. Uwielbiam jej kuchnię! Siostra Anastazja FDC O makaronach wiemy prawie wszystko. Każdy przecież od czasu do czasu gotuje spaghetti, penne, świderki czy łazanki. Lecz czy rzeczywiście jesteśmy takimi specjalistami$13 Nikt nie wie o makaronach tyle co Włosi.
I to właśnie w słonecznej Italii, w spektakularnym miasteczku Grottaferrata, położonym niedaleko Rzymu, Siostra Salomea przez niemało lat zgłębiała tajniki stosownego przygotowywania makaronów. Dania z makaronem są proste w wykonaniu, pożywne i sycące, ale by z nich wydobyć optymalny smak i to, co najcenniejsze, trzeba przestrzegać pewnych podstawowych zasad.
Dziś Siostra Salomea przekazuje je Państwu. Podpowiada, jaki makaron wybrać, jak go dobrze ugotować, jaki sos do niego przyrządzić. Mięsny, rybny, warzywny$14 Pikantny a może na słodko z truskawkami, suszonymi śliwkami, bakaliami, makiem czy jabłkami$15 Możliwości jest sporo Makaron wcale nie musi być nudny.
Dajmy się zaskoczyć bogactwem jego smaków. SIOSTRA SALOMEA ŁOWICKA ze Zgromadzenia Córek Bożej Miłości urodziła się w Lidzbarku Warmińskim. Do zakonu wstąpiła w Krakowie w 1982 roku. Po złożeniu ślubów gotowała m.in.
dla sióstr swojego Zgromadzenia, przez kilka lat także dla księży jezuitów w Krakowie. Następnie przebywała we Włoszech, zgłębiając tajniki kuchni śródziemnomorskiej.