Oddajemy do dłoni Czytelników pierwszy w Polsce podręcznik edukacji żywieniowej. Książka Isobel Contento to kompendium wiedzy o tym, jak projektować, realizować i oceniać skuteczność programów i interwencji edukacyjnych związanych z zachowaniami żywieniowymi.
W podręczniku omówiono:
• najważniejsze teorie użytkowane w edukacji żywieniowej wraz z przykładami zastosowania wiedzy w praktyce;
• procedurę ułatwiającą studentom i praktykom projektowanie wydajnej edukacji żywieniowej, przełożenie teorii na strategie, cele edukacyjne i praktykę i opracowanie planu edukacyjnego;
• zagadnienia dotyczące realizacji edukacji żywieniowej w najróżniejszych grupach: wśród dzieci, młodzieży i dorosłych, osób o niskim poziomie alfabetyzmu i osób z najróżniejszych grup kulturowych.
„Edukacja żywieniowa" to książka asygnowana dla studentów przeróżnych stopni studiów przed- i podyplomowych w zakresie żywienia. Może być przydatna także dla pracujących edukatorów żywieniowych i menedżerów jako źródło wszechstronnych informacji do planowania i realizacji produktywnych programów edukacji żywieniowej skierowanych do rozmaitych grup odbiorców.
Na całym świecie obserwujemy zwiększanie się częstości występowania chorób dietozależnych, w tym otyłości, i nadal istniejące w niektórych krajach niedożywienie. Edukacja żywieniowa jest obecnie konieczna bardziej niżeli kiedykolwiek wcześniej. Na szczęście w szkołach, miejscach pracy i społecznościach docenia się znaczenie tej edukacji dla ograniczania ryzyka wystąpienia tych problemów zdrowotnych. Oznacza to, iż edukatorzy żywieniowi posiadają obecnie możliwości dokonywania rzeczywistych zmian we współczesnym świecie
Tytuł oryginału: Nutrition education. Linking Research, Theory, and Practice
ISBN: 9788301198572
Kod paskowy: 9788301198572
Autorzy: Contento Isobel R.
Wydanie: 1
Rok wydania: 2018
Kod wydawcy: 20411
ilość stron: 960
Oprawa: Miękka
PKWiU: 58.11.1
Format: 20.5x28.5cm
Głębokość (mm): 36
Waga: 1.708
Języki: polski
Grupa towarowa: Książka
W podręczniku omówiono:
• najważniejsze teorie użytkowane w edukacji żywieniowej wraz z przykładami zastosowania wiedzy w praktyce;
• procedurę ułatwiającą studentom i praktykom projektowanie wydajnej edukacji żywieniowej, przełożenie teorii na strategie, cele edukacyjne i praktykę i opracowanie planu edukacyjnego;
• zagadnienia dotyczące realizacji edukacji żywieniowej w najróżniejszych grupach: wśród dzieci, młodzieży i dorosłych, osób o niskim poziomie alfabetyzmu i osób z najróżniejszych grup kulturowych.
„Edukacja żywieniowa" to książka asygnowana dla studentów przeróżnych stopni studiów przed- i podyplomowych w zakresie żywienia. Może być przydatna także dla pracujących edukatorów żywieniowych i menedżerów jako źródło wszechstronnych informacji do planowania i realizacji produktywnych programów edukacji żywieniowej skierowanych do rozmaitych grup odbiorców.
Na całym świecie obserwujemy zwiększanie się częstości występowania chorób dietozależnych, w tym otyłości, i nadal istniejące w niektórych krajach niedożywienie. Edukacja żywieniowa jest obecnie konieczna bardziej niżeli kiedykolwiek wcześniej. Na szczęście w szkołach, miejscach pracy i społecznościach docenia się znaczenie tej edukacji dla ograniczania ryzyka wystąpienia tych problemów zdrowotnych. Oznacza to, iż edukatorzy żywieniowi posiadają obecnie możliwości dokonywania rzeczywistych zmian we współczesnym świecie
Tytuł oryginału: Nutrition education. Linking Research, Theory, and Practice
ISBN: 9788301198572
Kod paskowy: 9788301198572
Autorzy: Contento Isobel R.
Wydanie: 1
Rok wydania: 2018
Kod wydawcy: 20411
ilość stron: 960
Oprawa: Miękka
PKWiU: 58.11.1
Format: 20.5x28.5cm
Głębokość (mm): 36
Waga: 1.708
Języki: polski
Grupa towarowa: Książka