FARINA – KUCHNIA ŚRÓDZIEMNOMORSKA
Kuchnię śródziemnomorską można opisać przy pomocy zaledwie kilku słów.
Mąka, wino, ryba i oliwa – elementy najlepszej jakości, z których wyczarujesz niezwykłe obfitość smaków, zapachów i feerię odcieni.
Dzięki tej książce dowiesz się, jak produkty tak proste, iż aż wysublimowane, tworzą pomost pomiędzy cucina povera a couisine gourmound, między włoską trattorią zarządzaną integralnie przez charyzmatyczną włoską mammę a restauracjami prowadzonymi poprzez dużych szefów kuchni wykształconych w znanej Le Cordon Bleu, między lazurowym morzem a rozgrzanym w słońcu gajem oliwnym.
Monika Turasiewicz i Bartek Kieżun zabiorą cię w śródziemnomorską podróż i zaproszą na wystawną ucztę. Skosztujesz potraw, których smaku nie da się zapomnieć. Zachwycą cię:
·cappuccino kalafiorowe z truflą,
·ravioli z jagnięcym ragù,
·krem z kalarepki z pesto z młodego szczawiu,
·chrupiące kwiaty cukinii z salsą z pomidorów i awokado,
·chłodnik z szyjkami raków,
·krewetki w miodzie z chili
·homar à la thermidor,
·wątróbka drobiowa z pomidorami, wiśniówką i szałwią,
·lawendowa panna cotta.
Z proponowanych trzynastu menu stwórz niezapomniane przyjęcie, zadziw znajomych i rozpieść choćby najszczególniej wymagające podniebienia. Poznaj zasady genialnego wine pairingu i dobierz wino, które dopełni twoją ucztę.
Pozwól sobie na śródziemnomorską podróż i kulinarny luksus