Jak powstał pierwszy ser? O co chodzi z dojrzewaniem? Jak właściwie serwować i degustować sery? Czy można bratać słodkie wino z roquefortem? I czy ta pleśń powinna tak smakować? Coraz częściej sięgamy po sery, jednak nie każdemu znany jest serowy savoir-vivre: jak konsolidować ze sobą po szczególne gatunki i zestawiać je z winami, co podać jako dodatek.
Nie bez powodu sery na desce układa się zgodnie z ruchem wskazówek zegara – początkując od lekkich, kończąc na tych ciężkich i bardziej wyrazi stych. Udaj się w podróż w głąb świata serwowania i degustacji serów.
Ta książka to elementarz serów europejskich i przewodnik po ich historii wzbogacony niebanalnymi anegdotami, a także wskazówkami, jak najlepiej zestawiać sery i wina. Znajdziesz w nim wiedzę funkcjonalną dotyczącą podawania, krojenia i przechowywania serów, a także 40 przepisów na dania z nimi w roli głównej inspirowanych kuchnią z różnorodnych zakątków świata.
Ten dojrzewający przewodnik będzie znakomitym kompanem podczas wieczorów z przyjaciółmi wokół deski serów i rewelacyjnym kompendium {pomocn|przydatn)ym miłośnikom podróży smakowych. Rozsmakuj się w serach!